Δραστηριότητες
185 views 0 comments

Ζαγοροχώρια – Δραστηριότητες και Σπορ για όλους

 

Όλα τα Ζαγοροχώρια προσφέρονται για πολλές δραστηριότητες, που συνδυάζουν τόσο τη διασκέδαση όσο και τη χαλάρωση. Μερικές από αυτές είναι η πεζοπορία, η ορειβασία, το rafting, το ποδήλατο βουνού, το ψάρεμα, το κυνήγι, οι διαδρομές με 4Χ4, η τοξοβολία, η ιππασία, η  αναρρίχηση και το parapente.Από όλες τις δραστηριότητες, όμως, η βασική κατά την επίσκεψή σας στα Ζαγοροχώρια, είναι η πεζοπορία. Υπάρχουν συνολικά 47 πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, από τις οποίες οι 30 είναι στα Ζαγοροχώρια.
Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι η Σκάλα του Βραδέτο, ένα πέτρινο καλντερίμι μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο, η ανάβαση στην Τύμφη, που γίνεται από το Μικρό Πάπιγκο και διαρκεί περίπου 7 ώρες μέχρι το καταφύγιο, το πέρασμα του Φαραγγιού του Βίκου, για το οποίο η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι, η πανέμορφη διαδρομή στη Λίμνη του Αώου και η διαδρομή από τη Δόλιανη, τον Άγιο Χριστόφορο και την Λεπτοκαρυά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντήσετε γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς με πολλά αξιοθέατα.
Οι επόμενες δραστηριότητες, κατά σειρά επιλογής των εκδρομέων, που επισκέπτονται τα ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων, είναι η κατακόρυφη αναρρίχηση με εξοπλισμό και οι άκρως ενδιαφέρουσες και περιπετειώδεις διαδρομές με οχήματα 4×4, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, από την περιοχή Βίκου – Αώου μέχρι την περιοχή Βάλια Κάλντα, μέσα από απίστευτη βλάστηση και διασχίζοντας μέρη, που κόβουν την ανάσα με την απίστευτη ομορφιά τους.
Οι ποταμοί Βοϊδομάτης και Αώος είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του rafting και του καγιάκ. Κάποιες από τις πιο μαγευτικές διαδρομές για rafting και καγιάκ είναι από το γεφύρι του Πάπιγκου και τελειώνει στο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και διαρκεί μιάμιση ώρα. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από την Βοβούσα και τελειώνει στο Βρυσοχώρι. Το μήκος της διαδρομής είναι 27 χιλιόμετρα και η διάρκειά της είναι περίπου 8 ώρες. Η τρίτη διαδρομή, που μπορείτε να επιλέξετε για καγιάκ και rafting  ξεκινάει από την γέφυρα του δρόμου Βρυσοχώρι – Παλιοσέλι και τελειώνει στην Κόνιτσα. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 25 χιλιόμετρα και διαρκεί 7 ώρες.