Δραστηριότητες
294 views 0 comments

Παραδοσιακά προϊόντα της Αράχωβας

 

Η γραφική Αράχωβα εκτός από τις φυσικές της ομορφιές, για τις οποίες φημίζεται, είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τα παραδοσιακά προϊόντα, που παράγονται εκεί και τα οποία δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε, αλλά και φυσικά να αγοράσετε, λίγο πριν ολοκληρώσετε το ταξίδι σας στην ευρύτερη περιοχή. Τσίπουρο, φέτα, τηγανήτες, φορμαέλα, χυλοπίτες, τραχανάς, κρασί, μέλι, γλυκά του κουταλιού και φυσικά τα ξακουστά υφαντά της Αράχωβας φτιαγμένα στον αργαλειό, είναι κάποια μόνο από τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, που οι κάτοικοι φτιάχνουν με πολύ μεράκι.

Περίοπτη θέση στη μακροσκελή λίστα με τα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα της Αράχωβας, έχουν και τα κρέατα της περιοχής. Το νοστιμότατο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από τα γιδοπρόβατα του Παρνασσού, δίνουν ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι σας. Η Αράχωβα ανέκαθεν φημιζόταν για το γευστικότατο κρασί της ενώ προπολεμικά αποτελούσε το βασικό εισόδημα των κατοίκων. Τα είδη που καλλιεργούνται κυρίως είναι το κορύφι, το καστελιώτικο και το κοκκινάρι. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει κάνουν λόγο για υπέροχη γεύση, εξαιρετικό χρώμα και μοναδικό άρωμα. Εκτός από το κρασί, όμως, παράγονται και ιδιαίτερα γευστικά προϊόντα από το μούστο, όπως η μουσταλευριά, το πετιμέζι, τα σουτζούκια, αλλά και το παραδοσιακό τσίπουρο.

Τα κοπάδια προβάτων και γιδιών, που βόσκουν στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την παρασκευή των νόστιμων γαλακτοκομικών προϊόντων της Αράχωβας. Η φέτα, η μυζήθρα, οι χυλοπίτες, το οψιμοτύρι και ο τραχανάς, παρασκευάζονται με γάλα άριστης ποιότητας. Τα σκήπτρα βεβαίως κρατά δικαιωματικά η φορμαέλα, το παραδοσιακό διάσημο στρογγυλό τυρί, που παράγεται μόνο στην Αράχωβα, με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Περίφημο, όμως, είναι και το Αραχωβίτικο μέλι, που παράγεται κυρίως από τη γύρη του ελατοδάσους Παρνασσού.

Όσο για τα γλυκά του κουταλιού της Αράχωβας; Κυριολεκτικά κλέβουν τις εντυπώσεις. Κυδώνι, κεράσι, κορόμηλο, βύσσινο, καρύδι, αλλά και τα γλυκά όπως οι δίπλες και ο χαλβάς, συνθέτουν το παζλ των παραδοσιακών Αραχωβίτικων γεύσεων.