Προορισμοί
292 views 0 comments

Άνδρος

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Αρχοντική και περήφανη, η Άνδρος μαγνητίζει κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί κοντά της, έχοντας το πιο ξεχωριστό ταπεραμέντο απ’ όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας, καθώς και καλές προτάσεις για εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες για το φαγητό σας. Δεν την είπαν τυχαία "πριγκίπισσα των Κυκλάδων". Η Άνδρος είναι αρχόντισσα και πανέμορφη. Ζωντανή και φανταχτερή αλλά ταυτόχρονα γαλήνια κι απλή... Είναι ένα νησί που θα σας μείνει αξέχαστο!!!

Ιστορία

Το όνομα του νησιού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το στρατηγό Άνδρο από την Κρήτη, μυθικό οικιστή της μινωικής περιόδου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ανεπτυγμένων οικισμών από τους μυκηναϊκούς χρόνους ή και παλαιότερα. Πρωτεύουσα της Άνδρου κατά τη διάρκεια της κλασσικής εποχής ήταν η Παλαιόπολη. Η ευημερία της περιόδου αυτής φαίνεται από την πλούσια νομισματοκοπία. Σχετικά ευρήματα μαζί με τον Ερμή της Άνδρου φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα. Η Ανδρός, ακολουθώντας μαζί με τα άλλα νησιά του Αιγαίου τη μοίρα της ηπειρωτικής χώρας, βρέθηκε διαδοχικά υπό την κατοχή των Ρωμαίων, των Φράγκων, των Οθωμανών ,των Βυζαντινών και των Τούρκων. Στις 10 Μάιου 1821 ο Θεόφιλος Καϊρης ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και έτσι σηματοδοτείται η νεότερη ιστορία του νησιού.

Γεωγραφία

Η Ανδρός έχει έκταση 379,7 τ.χλ και το μήκος των ακτών της είναι 176 χιλιόμετρα. Κυριότερα όρη και κορυφές είναι οι Άγιοι Σαράντα ,το Πέταλο , το Κούβαρο ή Κουβάρα , ο Γερακώνας ή Γερακώνες και νότια η Ράχη με κορυφή τον Προφήτη Ηλία.
Αν και δεν υφίστανται μεγάλοι ποταμοί η Άνδρος είναι πλούσια σε πηγές, ρέματα και χείμαρρους που το καλοκαίρι οι περισσότεροι στερεύουν. Η Άνδρος μπορεί να μην έχει πεδιάδες, έχει όμως εύφορες κοιλάδες κατάσπαρτες κυρίως με εσπεριδοειδή. Το σύνηθες κυνήγι στο νησί αποτελούν αγριοπερίστερα, πέρδικες και λαγοί. Το υπέδαφος της Άνδρου περιέχει κοιτάσματα μεταλλευμάτων μαγγανίου, χρωμίου, αργυρούχου μολύβδου, αντιμονίου, ψευδαργύρου, χαλκού, νικελίου, και κυρίως σιδήρου. Το κλίμα της Άνδρου είναι καθαρά μεσογειακό. Πολλοί κάτοικοι του νησιού στράφηκαν στη ναυτιλία. Τα κτίσματα στην Άνδρο δεν υπακούουν στους τυπικούς κανόνες της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς στο νησί συνυπάρχουν τόσο παραδοσιακά όσο και νεοκλασσικά κτίσματα.

Αξίζει να δείτε

Πολλά τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης όταν φτάσει στην Άνδρο. Χαρακτηριστικός ο Πύργος του Αγίου Πέτρου που είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πόλη της Άνδρου που άκμασε από την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Σήμερα είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί καταρράκτες των Κυκλάδων. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου. Σήμερα στο κάστρο, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Όμως πάνω απ' όλα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο. Στην Άνδρο λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα περίπου 150 νερόμυλοι. Στο νησί υπάρχουν και ατμοκίνητοι αλευρόμυλοι, ανάμεσα στους οποίους και ανεμόμυλοι οριζόντιας φτερωτής, τύπος ιδιαίτερα σπάνιος στην Ελλάδα.

Χρήσιμα

Λιμεναρχείο Άνδρου: (+30) 22820 71213
Αστυνομία Άνδρου: (+30) 22820 22307
Κέντρο υγείας Άνδρου: (+30) 22820 22222

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Αρχοντική και περήφανη, η Άνδρος μαγνητίζει κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί κοντά της, έχοντας το πιο ξεχωριστό ταπεραμέντο απ’ όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας, καθώς και καλές προτάσεις για εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες για το φαγητό σας. Δεν την είπαν τυχαία “πριγκίπισσα των Κυκλάδων”. Η Άνδρος είναι αρχόντισσα και πανέμορφη. Ζωντανή και φανταχτερή αλλά ταυτόχρονα γαλήνια κι απλή… Είναι ένα νησί που θα σας μείνει αξέχαστο!!!

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια