Προορισμοί
349 views 0 comments

Ήπειρος

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Η Ήπειρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές, που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές μικρές και μεγάλες κοιλάδες, που δημιουργούν ένα σύνολο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.Η Ήπειρος εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στα Ανατολικά της Ηπείρου βρίσκεται η οροσειρά της Πίνδου, στα Δυτικά υπάρχουν ακρογιαλιές, όρμοι, λιμάνια και υδροβιότοποι, στα Βόρεια τα Αλβανικά σύνορα και στα Νότια ο Αμβρακικός κόλπος. Η Ήπειρος αποτελείται από τους νομούς Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Έχει έκταση περίπου 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται σε 350.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα της Ηπείρου και μεγαλύτερη πόλη είναι τα Ιωάννινα με πληθυσμό 100.000 κατοίκους.

Γεωγραφία

Σήμερα το τμήμα της Ηπείρου, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Γενούσου ποταμού και των ελληνοαλβανικών συνόρων, ανήκει στο Αλβανικό κράτος και είναι η λεγομένη Βόρεια Ήπειρος. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, στο οποίο κυριαρχεί η μεγαλύτερη και πλέον γνωστή οροσειρά της Ελλάδας, η Πίνδος. Η ψηλότερη κορυφή της φτάνει τα 2.600 μέτρα. Εκτός από την οροσειρά της Πίνδου, που εκτείνεται στα ανατολικά, κατά μήκος των Ελληνοαλβανικών συνόρων υψώνονται τα βουνά των Φιλιατών, το βουνό Τσαμαντάς, ο Μακρύκαμπος, ο Δούσκος, ο Γράμμος, ο Σμόλικας, η Τύμφη, το Μιτσικέλι, το Μαυροβούνι και η Πλάκα, από την οποία ακολουθούν τα Τζουμέρκα, το Ξεροβούνι, το Φαρμακοβούνι, το Σούλι και το Ζάλογγο.

Τα ποτάμια της Ηπείρου είναι ο Άραχθος, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Μιτσικέλι και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο, ο Λούρος, ο Θύαμις, ο Αχέροντας, που φτάνει μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος, ο Αώος και ο Αχελώος, ο οποίος εκβάλλει στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Η Ήπειρος, όμως, είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τις λίμνες της, όπως η Παμβώτιδα, στις δυτικές όχθες της οποίας είναι χτισμένη η πόλη των Ιωαννίνων, η μικρή λίμνη Τζαραβίνα, καθώς και η μικρή τεχνητή λίμνη του Λούρου ποταμού, που δημιουργήθηκε για υδροηλεκτρικούς σκοπούς.

Τα κυριότερα λιμάνια της Ηπείρου είναι της Πρέβεζας, από όπου γίνονται και εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και φυσικά της Ηγουμενίτσας, που συνδέει την Ήπειρο με την Κέρκυρα με φέρι – μποτ. Το κλίμα στα παράλια είναι ήπιο με αρκετές βροχές, αλλά στα ορεινά μέρη, το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό το χειμώνα και η ζέστη αφόρητη το καλοκαίρι.

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Η Ήπειρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές, που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές μικρές και μεγάλες κοιλάδες, που δημιουργούν ένα σύνολο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.Η Ήπειρος εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στα Ανατολικά της Ηπείρου βρίσκεται η οροσειρά της Πίνδου, στα Δυτικά υπάρχουν ακρογιαλιές, όρμοι, λιμάνια και υδροβιότοποι, στα Βόρεια τα Αλβανικά σύνορα και στα Νότια ο Αμβρακικός κόλπος. Η Ήπειρος αποτελείται από τους νομούς Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Έχει έκταση περίπου 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται σε 350.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα της Ηπείρου και μεγαλύτερη πόλη είναι τα Ιωάννινα με πληθυσμό 100.000 κατοίκους..

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια