Προορισμοί
311 views 0 comments

Αίγινα

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Η πόλη της Αίγινας είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα. Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά. Περιοχές της Αίγινας είναι η Κυψέλη, η Παλαιοχώρα, το Ανιτσαίο, η Παχειά Ράχη, ο Μεσαγρός, το Ελλάνιο Όρος και ο Ελαιώνας.
Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η τουριστική της ανάπτυξη και η πολύ κοντινή απόσταση της Αίγινας από την Αθήνα, την κάνουν ιδανικό προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Αίγινα θα βρείτε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες, εξαιρετική τοπική και διεθνή κουζίνα, πευκοδάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και μεγάλη ποικιλία επιλογών όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση.

Ιστορία

Κατά την μυθολογία ο Δίας, πατέρας των θεών ερωτεύτηκε την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα. Την απήγαγε και την μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό και το νησί πήρε το όνομα της Αίγινας. Η θέση της ανάμεσα σε Αττική και Πελοπόννησο την είχε καταστήσει εμπορικό κέντρο από πιό παλιά και οι πρώτοι κάτοικοί της πιστεύεται ότι είχαν έλθει από την Μικρά Ασία. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός διατηρήθηκε στο νησί για μερικές γενιές. Ένα από τα αρχαιότερα ιστορικά δεδομένα είναι η συμμετοχή της Αίγινας στην Συμμαχία της Καλαυρίας. Στην Αίγινα κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα επί ευρωπαϊκού εδάφους, 30-40 χρόνια μετά την επινόηση του νομίσματος από τους Λυδούς το 700 π.Χ.

Γεωγραφία

Η Αίγινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, μετά την Σαλαμίνα και έχει έκταση 85 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Απέχει 16 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Το μήκος των ακτών είναι 57 χλμ.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει ηφαιστειακή προέλευση. Αυτό παρατηρείται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, που αποτελείται από πετρωμένη λάβα.
Η Αίγινα αποτελείται από χαμηλούς λόφους, πολλοί από τους οποίους καλύπτονται από πευκοδάση. Το υψηλότερο όρος της είναι το Ελλάνιο Όρος, με υψόμετρο 532 μέτρα, το οποίο δεν έχει σπουδαία βλάστηση, εκτός από θάμνους και άλλα χαμηλά φυτά.
Η βλάστηση του νησιού αποτελείται από πουρνάρια, αγριελιές, φιλίκια, ράμνους, αγριοκυπαρίσια και φρύγανα. Η πανίδα του νησιού αποτελείται από λαγούς, αλεπούδες, ασβούς και διάφορα πουλιά.
Το κλίμα του νησιού είναι ξηρό και υγιεινό, γλυκό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Το Αγκίστρι είναι ένα πευκόφυτο τουριστικό νησί, με έκταση 11,7 τ.χ. Ανήκει στο Νομό Πειραιώς και βρίσκεται στην καρδιά του Σαρωνικού. Στο νησί υπάρχουν τέσσερα χωριά: το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (χώρα του νησιού), η Σκάλα, τα Λιμενάρια και το Μετόχι.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι. Το νέο λιμάνι κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της Σκάλας και την γενικότερη αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί.

Αξίζει να δείτε

Το νησί παρουσιάζει σημαντικά αξιοθέατα όπως ο Ναός της Αφαίας, βόρεια του νησιού. Έχει κτιστεί το 480 π.Χ. μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Η Παλαιοχώρα (ο "νησιωτικός" Μυστράς), τα υπολείμματα του ναού του Ελλανίου Διός, ο ιστορικός οικισμός της Κολώνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Κολώνα είναι ο αρχαιολογικός χώρος, από τα ευρήματα του οποίου η ιστορία αντλεί πληροφορίες για την αρχαία Αίγινα. Βρίσκεται αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας. Αποτέλεσε την θρησκευτική και την πολιτική βάση της πόλης. Το όνομα δόθηκε από την μοναδική κολώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα. Το Αρχαιολoγικό Μουσείο της Αίγινας περιέχει αρχαία κατάλοιπα και κειμήλια. Ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στο Μουσείο υπάρχουν διάφορα αγγεία, πήλινα, κεραμικά, αλάβαστρα, λύχνοι, αγαλματίδια, όπλα και χάλκινα σκεύη.
Επισκεφτείτε τον Πύργο του Μαρκέλλου. Είναι ένας Ενετικός πύργος - παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον αγωνιστή και βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802. Στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστημα τα ταμείο του Ελληνικού κράτους.
Ένα ακόμη οίκημα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Κυβερνείο. Είναι ένα σημαντικότατο κτήριο για την νεώτερη ελληνική ιστορία. Πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, δείτε το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας, στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Εκκλησίες και μοναστήρια

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κτίστηκε γύρω στο 1904-1910. Το Μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου. Στο Μοναστήρι υπάρχουν πολλά τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από μεγάλο αριθμό προσκυνητών.
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, έχει ψηλούς τοίχους και μοιάζει περισσότερο με φρούριο. Η κατασκευή αυτή έγινε με τον φόβο των μοναχών για τους πειρατές.
Η Παλαιοχώρα, σήμερα είναι μια μικρογραφία του Μυστρά με εκκλησίες και ερείπια από σπίτια. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μαύρικα (13ος αιώνας) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λόφο της Παλαιοχώρας. Δίπλα βρίσκεται η εκκλησία του Σταυρού που γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Συνεχίζοντας συναντάμε το Καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος ήταν Επίσκοπος του νησιού από το 1576 μέχρι το 1579. Άλλη εκκλησία που συναντάμε είναι της Επισκοπής, μια θολωτή Βασιλική, η οποία έχει χτιστεί μέσα στον βράχο.

Χρήσιμα

Τουριστική Αστυνομία Αίγινας: 22970 23333
Αστυνομία Αίγινας: 22970 27777, 22100
Νοσοκομείο Αίγινας: 22970 24489, 22209
ΚΤΕΛ Αίγινας: 22970 25750
Λιμεναρχείο Αίγινας: 22970 22328

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 
 Η πόλη της Αίγινας είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα  του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα. Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά. Περιοχές της Αίγινας είναι η Κυψέλη, η Παλαιοχώρα, το Ανιτσαίο, η Παχειά Ράχη, ο Μεσαγρός, το Ελλάνιο Όρος και ο Ελαιώνας.
Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η τουριστική της ανάπτυξη και η πολύ κοντινή απόσταση της Αίγινας από την Αθήνα, την κάνουν ιδανικό προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Αίγινα θα βρείτε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες, εξαιρετική τοπική και διεθνή κουζίνα, πευκοδάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και μεγάλη ποικιλία επιλογών όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση.
Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενοικιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!