Προορισμοί
124 views 0 comments

Αλόννησος

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Η Αλόννησος αποτελεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά ήρεμες διακοπές. Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και το μοναδικό κατοικημένο στην κυρίως περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων, που δημιουργήθηκε το 1992. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πτηνών και κυρίως της μεσογειακής φώκιας Monachus - Monachus.

Τα διάφορα χωριά, οι μοναδικές και ποικιλόμορφες παραλίες, οι ιστορία και οι δραστηριότητες που έχει στη διάθεσή του ο επισκέπτης σφραγίζουν μία από τις καλύτερες διακοπές που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Γενικά, η Αλόννησος είναι ο κατάλληλος προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για τον Φυσιολατρικό, καταδυτικό, θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και για τους νεόνυμφους. Πολλοί είναι εκείνοι, επίσης, που θα εκπλαγούν από το ενδιαφέρον που θα βρουν για την ομοιοπαθητική ιατρική.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της Αλοννήσου είναι το γραφικό Πατητήρι, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, που πήρε το όνομά του από τα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Η Χώρα ή αλλιώς η Παλιά Αλόννησος, είναι ένα απολύτως όμορφο σημείο σε υψόμετρο, με μικρά καφενεία που έχουν θέα τις Σποράδες, ντόπια καταστήματα τέχνης και μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλλες. Προχωρώντας πιο μέσα στο νησί, θα έρθει σε επαφή με τις πευκόφυτες περιοχές στο νότιο μέρος της με περιπατητικά μονοπάτια και πανέμορφα τοπία, αλλά και παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Η Αλόννησος, γενικά, έχει να αναδείξει αμέτρητες πανέμορφες παραλίες, μικρά ερημόνησα μέσα σε καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον που οι κάτοικοί της με υπευθυνότητα προστατεύουν, καθώς και τοπικά προϊόντα και εδέσματα.

Ιδανική για τους εραστές της φύσης αλλά και για όσους δεν επιζητούν το πλήθος και τη φασαρία στις καλοκαιρινές διακοπές τους, η Αλόννησος, προσφέρει ήσυχη και ξεκούραστη διαμονή ενώ παράλληλα μπορεί να ικανοποιήσει και φυσιολατρικές απαιτήσεις του επισκέπτη καθώς προσφέρεται για πεζοπορίες και θαλάσσιες εξορμήσεις.

Τέλος, η Αλόννησος διαθέτει κάτι ξεχωριστό που την ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά: τον βυθό της. Εκατοντάδες ναυάγια, αρχαία και σύγχρονα, βρίσκονται στον θαλάσσιο πυθμένα τριγύρω από την Αλόννησο.

Ιστορία

Το νησί κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ίκος, ενώ Αλόννησο ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, πιθανόν το γειτονικό προς τα βόρεια νησί, της Κυρά-Παναγιάς. Κατά τους κλασικούς χρόνους, ο ελληνικός πολιτισμός έφτασε στα ύψη. Όλες οι ελληνικές περιοχές σφύζουν από οικονομική και πολιτιστική άνθηση. Το κρασί της, περιζήτητο στις μεγάλες αγορές, γίνεται κινητήριος μοχλός του εμπορίου, που φέρνει μεγάλη οικονομική ευμάρεια.

Η εποχή της χαλκοκρατίας, είναι απρόσιτη και αόριστη. Οι υποθέσεις για τη συγκεκριμένη εποχή είναι πολλές και κυρίως στρέφονται στο ερώτημα σχετικά με το ποιός λαός κατοίκησε αυτά τα νησιά από το 2.800-1000 π.Χ. Στην διάρκεια της αρχαϊκής εποχής, ο πολιτισμός με την αρχαϊκή εποχή αναπτύσσεται σε τεράστιο βαθμό και εξελίσσεται στον υπέροχο κλασσικό πολιτισμό. Πιστεύεται ότι κάποια φυλή Πελασγών ζούσε στο νησί κατά την προϊστορική περίοδο, και ότι μπορεί να υπήρξαν Κρητικοί έποικοι εδώ κατά τη διάρκεια της Μινωικής εποχής.

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται στην Αλόννησο και κύριες εξαγωγές του νησιού ήταν το φημισμένο κρασί και το ελαιόλαδο. Σε πολλά σημεία της νοτιοανατολικής κυρίως πλευράς της νήσου, διαπιστώνεται η παρουσία ευρημάτων που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική έως και τη Μεσολιθική εποχή. Στο τέλος των ελληνιστικών χρόνων φαίνεται ότι η Ίκος έχει περιπέσει σε μαρασμό. Ευρήματα στην περιοχή Κοκκινόκαστρο δείχνουν ότι υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί πάνω από 100 000 χρόνια πριν.

Όπως και τα γειτονικά νησιά, η Αλόννησος καταχτήθηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, και τους Τούρκους τον 15ο αιώνα. Το 1830, η Αλόννησος απελευθερώθηκε. Η μεγάλη καταστροφή ήρθε το 1965 όταν ένας τρομερός σεισμός κλόνισε το νησί, και σχεδόν όλα τα κτίρια του καταστράφηκαν. Οι άνθρωποι, που είχαν ζήσει μέχρι τότε στο παλιό χωριό, μετακινηθήκαν στο Πατητήρι. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της φυσικής του ομορφιάς και της οικολογικής της ταυτότητας.

Γεωγραφία

Η Αλόννησος (με παλαιότερη ονομασία Λιαδρόμια), βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 64,5 τ.χλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ. Υπάρχει μία κεντρική οδός η οποία διασχίζει το νησί κα μικρότεροι χωμάτινοι κυρίως δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι καλλιεργήσιμο και σε αυτό έχουν εγκατασταθεί και δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι οι οποίοι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν στην πλειοψηφία αγρότες και ψαράδες.

Το βόρειο τμήμα είναι άγονο και βραχώδες, με διαφορετική γεωφυσική διαμόρφωση που σε πολλά σημεία δημιουργούν τοπίο εντυπωσιακά ειδυλλιακό. Το Παλιό Χωριό, που ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, το Πατητήρι το γραφικό της λιμανάκι που εξελίχθηκε στη σημερινή πρωτεύουσα και το παραλιακό χωριουδάκι Βότση συνθέτουν τον οικοδομικό της ιστό. Διοικητικά το νησί υπάγεται στην επαρχία Σκοπέλου του Νομού Μαγνησίας και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Χαλκίδας.

Η μορφολογία του εδάφους συνδυάζει εκτεταμένες λοφοσειρές και χαμηλούς ορεινούς όγκους όπου στα βόρεια του νησιού καταλήγουν σε απότομες ακτές. Αντίθετα, στα ανατολικά του νησιού σχηματίζονται μικρές επίπεδες πεδιάδες και το νότιο τμήμα καλύπτεται από πευκοδάση. Μαγευτική είναι επίσης και η βόρεια πλευρά στην οποία ο επισκέπτης θα βρει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρια, σχίνα και κουμαριές.

Ο πληθυσμός της Αλοννήσου, δεν ξεπερνά τους 3.000 μόνιμους κατοίκους και οι κύριες ασχολίες αυτών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, ενώ ο τουρισμός παρουσιάζει άνθηση κατά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα η ίδρυση του ΕΘ.ΠΑ.Β.Σ. / Θαλάσσιου Πάρκου αναμένεται να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης με παράλληλη υποστήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Το νησί είναι αδιαμφησβήτητα ο πυρήνας του Πάρκου και υπόκειται σε αυστηρή προστασία, όχι μόνο λόγω της προστασίας της μεσογειακής φώκιας, αλλά και των αρπακτικών που ζουν και αναπαράγονται στα γύρο μέρη του νησιού και της σπάνιας χλωρίδας με κυρίαρχα στοιχεία το πευκοδάσος, το πουρνάρι, τα φρύγανα, το σχίνο και τα χασμόφυτα.

Αξίζει να δείτε

Η Αλόννησος είναι ο κατάλληλος προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για τον Φυσιολατρικό, καταδυτικό, θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και για τους νεόνυμφους. Πολλοί είναι εκείνοι, επίσης, που θα εκπλαγούν από το ενδιαφέρον που θα βρουν για την ομοιοπαθητική ιατρική. Τα αξιοθέατα λοιπόν είναι πολλά, φύση και επισκέψιμοι χώροι.

Η γραφική Χώρα της Αλοννήσου, είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Προσφέρει πανοραμική θέα προς το Αιγαίο πέλαγος ενώ τα πολύχρωμα πλακόστρωτα σοκάκια της προσφέρονται για βόλτες. Εξερευνώντας την Χώρα θα ανακαλύψει κανείς αρκετά αξιόλογα εκκλησάκια ενώ στο υψηλότερο σημείο υπάρχουν τα ερείπια το παλιού κάστρου. To Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης θα βρει αντικείμενα από της καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αλοννήσου των περασμένων αιώνων, καθώς και το Ιστορικό Μουσείο, όπου θα ανακαλύψει παραδοσιακά αντικείμενα, φορεσιές καθώς και συλλογή αρχαίων εργαλείων και στρατιωτικών όπλων, θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν στο πρόγραμμά του. Περιοχές επίσης ιδιαίτερης σημασίας και ομορφιάς είναι η Στενή Βάλα, ο Ρουσούμ Γιαλός, η Μηλιά - κατάφυτη τοποθεσία στην οποία εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής, η Μαρπούντα, το Βύθισμα και η Βότση. Επειδή, τέλος, μπορεί όσο είστε στην Αλόννησο να μην δείτε φώκια από κοντά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το Κέντρο Ενημέρωσης της MOm στο Πατητήρι. Εκεί θα βρείτε φωτογραφίες, βίντεο και ενημερωτικό υλικό για την Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus.

Για την απόλαυση του εκκλησιαστικού τουρισμού, τα δύο μικρά ξωκλήσια των Αγ. Αναργύρων βρίσκονται ανάμεσα στους κόλπους Μεγάλης Άμμου και Τσουκαλιάς και πρόκειται για έναν μικρό θησαυρό της Βυζαντινής περιόδου που χτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, οι εκκλησιές του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου αποτελούν ακόμα ορισμένα αντιπροσωπευτικά δείγματα των Βυζαντινών χρόνων. Και το μοναστήρι όμως της Κυρά - Παναγιάς είναι ιδιαίτερο για το προσθέσει κανείς στις εξορμήσεις του.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, τέλος, είναι κάτι που θα σφραγίσει την επίσκεψή σας στο νησί. Σίγουρα δεν θα βρείτε ακριβώς αυτό που έχετε στο μυαλό σας, καθώς πρόκειται για μια τεράστια έκταση 2.200 τ.χλμ. στο βορειοανατολικό τμήμα των Σποράδων. Σκοπός του Πάρκου είναι να προστατευτεί η ιδιαίτερα πλούσια πανίδα της περιοχής που περιλαμβάνει πάνω από 300 είδη ψαριών, δελφινιών, φαλαινών, σπάνιων κοραλλιών, απειλούμενα είδη πουλιών και φυσικά την Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus. Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Χρήσιμα

Αστυνομία Αλοννήσου (Πατητήρι): 24240 65205
Λιμεναρχείο Αλοννήσου: 24240 65595
Ιατρείο Αλοννήσου: 24240 65208
Δήμος Αλοννήσου: 24240 50201 / 65555
Πυροσβεστική Αλοννήσου (Πατητήρι): 24240 65199
Κέντρο Ενημέρωσης / MOm (Πατητήρι): 24240 66350
Θαλάσσιο Πάρκο: 24240 66378 / 66388 / 66419, Fax: 24240 66376, http://www.alonissos-park.gr

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Η Αλόννησος αποτελεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά ήρεμες διακοπές. Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και το μοναδικό κατοικημένο στην κυρίως περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων, που δημιουργήθηκε το 1992. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πτηνών και κυρίως της μεσογειακής φώκιας Monachus – Monachus.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενοικιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!