Προορισμοί
449 views 0 comments

Δημητσάνα

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Η Δημητσάνα, με τους δύο αντικριστούς της λόφους σε ύψος 1000 μέτρων, τα πέτρινα σπίτια της και τον ήχο του ποταμού Λούσιου, είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Πατρίδα του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ήταν για πολλούς αιώνες κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του 1821, η Δημητσάνα με τους 14 μπαρουτόμυλούς της και τους άλλους 90 στην ευρύτερη περιοχή του Λούσιου, ήταν η κύρια προμηθεύτρια πυρίτιδας στον αγώνα των Ελλήνων. Σήμερα, η Δημητσάνα αναπτύσσεται τουριστικά, έχοντας ως στολίδι της, την αλώβητη από το χρόνο παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, αλλά και τη θέα της προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο.

Ιστορία

Η Δημητσάνα είναι κτισμένη στην αρχαία πόλη Τεύθις και συμμετείχε στον Τρωϊκό Πόλεμο. Στον ευάλωτο από τις βαρυχειμωνιές αυτό τόπο, όπου η σοδειά εύκολα καταστρέφεται, ο μύθος θέλει αυτό να οφείλεται στην ασέβεια του βασιλιά Τεύθι απέναντι στη θεά Αθηνά. Ο Παυσανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Τεύθις, επειδή βαρέθηκε να περιμένει στην Αυλίδα πότε ο άνεμος θα γίνει ευνοϊκός, πήρε κάποια στιγμή το στρατό του και έφυγε. Η θεά Αθηνά, έχοντας τη μορφή αρχοντόπουλου, προσπάθησε να τον πείσει να μείνει, αλλά εκείνος τη χτύπησε με το ακόντιό του. Για να τον τιμωρήσει η θεά, έκανε άγονα τα χωράφια της Τεύθιδος. Οι κάτοικοί της, ύστερα από χρησμό, της έχτισαν ένα ναό μ’ ένα άγαλμα που την παρίστανε με πληγωμένο πόδι. Τον 2ον αιώνα μ.Χ., ο Παυσανίας αναφέρει ότι είδε αυτό το άγαλμα καθώς και τους ναούς της Άρτεμης και της Αφροδίτης που υπήρχαν στην αρχαία πόλη. Το σημερινό όνομα Δημητσάνα, σλαβικό τοπωνύμιο, αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 967 μ.Χ. που βρέθηκε στη Μονή Φιλοσόφου. Το 1764, ο καλόγερος Αγάπιος, έχτισε βιβλιοθήκη, μεταφέροντας εκεί τα βιβλία από το μοναστήρι. Στη Δημητσάνα, λειτουργούσε από το 1764, ιερατική σχολή, γνωστή με την ονομασία «Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων», από την οποία αποφοίτησαν πολλοί μητροπολίτες και λόγιοι με επιφανέστερους, τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στη Δημητσάνα, στη χαράδρα του Λούσιου, όπου το νερό τρέχει ορμητικά όλο το χρόνο, γεννήθηκε τον 18ον αιώνα, μια ολόκληρη βιομηχανική ζώνη με ενενήντα υδρόμυλους που άλεθαν δημητριακά και επεξεργάζονταν δέρματα. Κατά τη διάρκεια του 1821, όλοι αυτοί οι μύλοι έγιναν μπαρουτόμυλοι και η Δημητσάνα η «Μπαρουταποθήκη του Έθνους», λιώνοντας δυστυχώς πολλά από τα βιβλία της βιβλιοθήκης της ιερατικής σχολής, προκειμένου να προμηθευτούν την κυτταρίνη - απαραίτητη ουσία για την παρασκευή του μπαρουτιού.

Γεωγραφία

Η Δημητσάνα βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο νομό Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και κοντά στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη, είναι η έδρα του δήμου Γορτυνίας. Απέχει από την Τρίπολη 53 χλμ.

Αξίζει να δείτε

Η πρώτη εικόνα σας από τη Δημητσάνα, πρέπει να είναι από το μικρό χώρο αναψυχής, πριν την είσοδο του χωριού, όπου η Δημητσάνα και ο ποταμός Λούσιος δημιουργούν μια κινηματογραφική εικόνα. Καλντερίμια, μεταβυζαντινές εκκλησίες, πέτρινα σπίτια και θέα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης είναι τα συν της Δημητσάνας, που από το 1978 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Κατά τη διαμονή σας, πρέπει να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία της, που χρονολογούνται πριν το 1821. Βρίσκεται στο κτήριο της Σχολής της Δημητσάνας και εκεί φιλοξενείται αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα της αρχαίας Τεύθιδος καθώς και λαογραφική. Από τα αξιόλογα παραδοσιακά κτήρια, αξίζει να προσέξετε, το παλιό Παρθεναγωγείο, δίπλα στη Βιβλιοθήκη, το ανακαινισμένο σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, τη βρύση του Μουσταφά, το αρχοντικό του «Ξενίου» και το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού. 2 χλμ έξω από τη Δημητσάνα, σε περιοχή με πλούσια νερά, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, θα κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο με μηχανές του παρελθόντος να κινούνται με τη δύναμη του νερού. Ένας μπαρουτόμυλος, μια νεροτριβή, ένας αλευρόμυλος και ένα βυρσοδεψείο. Στη χαράδρα του Λούσιου βρίσκονται τα ονομαστά μοναστήρια της Δημητσάνας, η Παναγιά «Αιμυαλών», ο Άγιος Ιωάννης «Φιλοσόφου» και ο Άγιος Ιωάννης «ο Πρόδρομος». Το μοναστήρι της Παναγιάς Αιμυαλών, βρίσκεται 2 χλμ μετά το Μουσείο Υδροκίνησης και είναι σχεδόν κρυμμένο σ’ ένα βράχο, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. 100 μέτρα πριν τη μονή, βρίσκεται το πατητήρι της οικογένειας των Κολοκοτρωναίων, γνωστό ως «Ληνός των Κολοκοτρωναίων». Η Μονή Φιλοσόφου, το πιο παλιό μοναστήρι της Αρκαδίας, βρίσκεται στη μέση του φαραγγιού του Λούσιου. Το καθολικό της Παλιάς Μονής, χτίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή και είναι γνωστό ως «Κρυφό Σχολειό», γιατί κατά την παράδοση, λειτουργούσε εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σχολείο που αργότερα εξελίχθηκε σε σπουδαία ιερατική σχολή, απ’ όπου αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Σε 400 μέτρα, θα δείτε τη Νέα Μονή, χτισμένη το 1661. Τόσο η Μονή Φιλοσόφου όσο και η Μονή Προδρόμου, για να τις προσεγγίσετε, θα πρέπει να κατευθυνθείτε από τη Δημητσάνα προς το Παλαιοχώρι. Η Μονή του Προδρόμου κόβει την ανάσα με τη θέα της και μοιάζει σαν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του βράχου πάνω στον οποίο βρίσκεται. Θα σας συγκινήσει η διάτρητη από τα βόλια πόρτα του μοναστηριού, απομεινάρι της πολιορκίας του από τους Τούρκους.

Χρήσιμα

Δημαρχείο : 2795031237
Κέντρο Υγείας : 2795031401
Φαρμακείο : 27950 31233
Αστυνομικό Τμήμα : 2795031205
ΚΤΕΛ Νομού Αρκαδίας στην Αθήνα : 210 5124910, 11

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Η Δημητσάνα, με τους δύο αντικριστούς της λόφους σε ύψος  1000 μέτρων, τα πέτρινα σπίτια της και τον ήχο του ποταμού Λούσιου, είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς  της  Πελοποννήσου. Πατρίδα του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ήταν για πολλούς αιώνες  κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του 1821, η Δημητσάνα με τους 14 μπαρουτόμυλούς της και τους άλλους 90 στην ευρύτερη περιοχή του Λούσιου, ήταν η κύρια προμηθεύτρια πυρίτιδας στον αγώνα των Ελλήνων. Σήμερα, η Δημητσάνα αναπτύσσεται τουριστικά, έχοντας ως στολίδι  της, την αλώβητη από το χρόνο  παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, αλλά και τη θέα της προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια