Προορισμοί
240 views 0 comments

Κέρκυρα

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Η Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, το Αχίλλειο και τ΄άλλα αξιοθέατά της είναι ένα νησί με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, προικισμένο από τη φύση και από την ιστορία. Η πόλη της Κέρκυρας γεμάτη αρχοντικά, βενετσιάνικες εκκλησίες, παραδοσιακά καντούνια, μοιάζει με σκηνικό θεάτρου. Είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν τουριστικά στην Ελλάδα. Παρόλ΄ αυτά, οι Κερκυραίοι έχουν διαφυλάξει τα έθιμά τους, τις παραδόσεις τους και το φιλόξενο πνεύμα τους. Τα μοναδικής ομορφιάς ορεινά τοπία της με τα σκαρφαλωμένα μέσα σε δάση από ελιές και κυπαρίσσια χωριά της, συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο με τους γραφικούς όρμους της και τις αμμώδεις παραλίες της. Τη φινέτσα αυτή της Κέρκυρας, μπορείτε να τη θαυμάσετε επιλέγοντας τις υψηλών προδιαγραφών τουριστικές υποδομές της, αφού διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια της, μπορείτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα αλλά και πιάτα υψηλής γαστρονομίας .

Ιστορία

Η Κέρκυρα κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή όπως αποδεικνύουν τα ανασκαφικά ευρήματα.Κατά την ομηρική εποχή κατοικούσαν το νησί οι Φαίακες που ήταν φοινικικής καταγωγής. Οι πρώτοι Έλληνες που κατοίκησαν το νησί προέρχονταν από την Ερέτρια της Εύβοιας. Το 734 π.Χ., η Κέρκυρα γίνεται αποικία της Κορίνθου και μαζί μ’ αυτήν ιδρύει την Επίδαμνο, το σημερινό Δυρράχιο. Γίνεται το μήλο της έριδος και μια από τις βασικές αιτίες του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν αποφασίζει να ανεξαρτοποιηθεί από τη μητρόπολή της Κόρινθο. Πηγές αναφέρουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε στην Κέρκυρα κατά τα νεανικά του χρόνια. Η Κέρκυρα κατοικήθηκε από τους Ρωμαίους και κατά τη βυζαντινή εποχή λεηλατήθηκε από τους Βανδάλους, τους Οστρογότθους και τους Μουσουλμάνους. Ακολουθούν οι Νορμανδοί, ενώ πηγαίνει στα χέρια των Βενετών, όταν η Κων/πολη κατακτήθηκε από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ. Στους Βενετούς η Κέρκυρα οφείλει το φρούριό της, την πλατεία της Σπιανάδα και την αρχιτεκτονική ομορφιά που σήμερα όλοι θαυμάζουμε. Οι Τούρκοι τα επόμενα χρόνια έκαναν πολλές επιδρομές στο νησί με χειρότερη αυτή του 1537, όταν με αρχηγό το Βαρβαρόσα κατέστρεψαν την πόλη εκτός των τειχών της και λεηλάτησαν τα χωριά της. Οι Βενετοί χτίζουν τότε νέο φρούριο για να την προστατέψουν καλύτερα. Η πορεία της τα επόμενα χρόνια είναι ίδια μ’ αυτή των υπολοίπων Επτανήσων. 1797-1799, είναι υπό την κατοχή των Γάλλων. Ακολουθεί η Ρωσοτουρκική κατοχή, η ίδρυση της Επτανήσου Πολιτείας και η κατάκτησή της από τους Γάλλους του Ναπολέοντα από το 1807-1814. Σ’ αυτούς οφείλει τη γαλλική επίδραση της. Μετά την πτώση του Ναπολέοντα έρχονται στην Κέρκυρα οι Άγγλοι από το 1815-1864, οπότε η Κέρκυρα ενώνεται με την Ελλάδα όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα.

Γεωγραφία

Στο βόρειο άκρο του Ιονίου πελάγους, ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση βρίσκεται η Κέρκυρα. Μετά την Κεφαλλονιά είναι το δευτέρο σ΄έκταση νησί των Επτανήσων. Η Κέρκυρα είναι πρωτεύουσα των Επτανήσων αλλά και πρωτεύουσα του νομού Κέρκυρας, στον οποίο ανήκουν οι Παξοί, οι Αντίπαξοι και τα Διαπόντια Νησιά ( Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι). Η Κερκυραϊκή θάλασσα χωρίζει την Κέρκυρα από την Ήπειρο. Το σχήμα του νησιού μοιάζει με δρεπάνι ,το όπλο που κατά την ελληνική μυθολογία ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του, γι΄αυτό και μία από τις αρχαίες ονομασίες της είναι Δρεπάνη. Η ανώμαλη ακτογραφία της σχηματίζει διάφορα ακρωτήρια όπως της Αγίας Αικατερίνης βόρεια, το Κεφάλι στα δυτικά που βλέπει στη Ιταλία και της Λευκίμμης νότια. Γύρω της η Κέρκυρα έχει διάφορα μικρά νησιά όπως το Λαζαρέτο, το Βίδο και το Ποντικονήσι. Το έδαφός της είναι ορεινό με ψηλότερες κορυφές του Παντοκράτορα και το Στραβοσκιάδι. Εξαιτίας των δύο αυτών κορυφών που ξεχωρίζουν όταν κανείς πλησιάζει το νησί, οι ξένοι την λένε Κορφού ( Corfu στα αγγλικά). Η Κέρκυρα με το λιβάδι της στου Ρόπα, την κοιλάδα της στην περιοχή Λευκίμμης , τη λίμνη των Κορυσσίων προσφέρει πολλές συγκινήσεις σ’ αυτούς που αγαπούν τη φύση.
Την πλούσια βλάστησή της η Κέρκυρα την οφείλει στο κλίμα της. Η Κέρκυρα έχει μεσογειακό κλίμα με αρκετές βροχές από Νοέμβρη ως Μάρτη. Οι χειμώνες είναι ήπιοι ενώ το καλοκαίρι η θερμοκρασία δεν ξεπερνά συνήθως τους 27 βαθμούς. Τα απογεύματα του καλοκαιριού το αεράκι που φυσά συνήθως στο νησί, μειώνει την αίσθηση της ζέστης. Απ΄ό,τι καταλαβαίνετε, η Κέρκυρα είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός κατάλληλος για όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Κέρκυρα είναι από μόνη της ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Ελλάδα.Τι να πρωτοδεί κανείς σ΄ αυτήν. Το καλωσόρισμα φυσικά στο νησί θα σας το κάνει το Ποντικονήσι με το βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτορα. Το επιβλητικό Αχίλλειο, δημιούργημα της αυτοκράτειρας Σίσσι θα σας γοητεύσει με τα αγάλματα του Αχιλλέα και τη νωπογραφία των τεσσάρων εποχών στην οροφή του ισογείου.Η Παλαιοκαστρίτσα με τους έξι όρμους της, τις αμμουδιές της, τις σπηλιές της, το μοναστήρι της, θα σας κάνει να σκεφτείτε πως η φύση κάνει μερικές φορές τα δικά της θαύματα. Το Σιδάρι με τα λεία βράχια του και το διάσημο Canal D’ Amour θα σας δώσει την υπόσχεση ότι αν το διασχίσετε κολυμπώντας, θα έρθει στη ζωή σας, όπως θέλει η παράδοση, ο μεγάλος έρωτας. Και δίπλα σ’ όλα αυτά, η παλιά πόλη της Κέρκυρας με το Λιστόν, τα καντούνια της, τη Σπιανάδα, το Καμπιέλο, το Παλιό και Νέο Φρόυριο της και φυσικά τον Άγιο Σπυρίδωνα που θα σας αυτοσυστηθεί με το πανύψηλο καμπαναριό του. Αν πάλι αγαπάτε τις επισκέψεις στα μουσεία, η Κέρκυρα είναι ο ιδανικός τόπος . Το σίγουρο είναι ότι στην Κέρκυρα θα βάλετε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας, να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ομορφιές της.

Αξίζει να δείτε

Η καρδιά της αρχαίας Κέρκυρας χτυπά στην Παλαιόπολη. Η Παλαιόπολη βρίσκεται στον όρμο της Γαρίτσας, απέναντι από το Μον Ρεπό. Σ’ αυτήν την περιοχή έζησαν οι Κερκυραίοι από την αρχαία εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Μερικά από τα μνημεία που αξίζει να δείτε στη βόλτα σας αυτή είναι η αγορά, τα ρωμαϊκά λουτρά, το ταφικό μνημείο του Μενεκράτη με μία από τις αρχαιότερες αρχαϊκές επιγραφές και φυσικά το δωρικό ναό της Αρτέμιδος Γοργούς του 6ου αιώνα π.Χ., με το μεγάλο βωμό και την εντυπωσιακή παράσταση αετώματος που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Βασιλική της Παλαιόπολης. Πρόκειται για χριστιανικό ναό που χτίστηκε τον 5ον αιώνα μ.Χ. στα ερείπια ρωμαϊκού ωδείου. Στην είσοδό της σώζονται δύο ραβδωτές κολώνες κορινθιακού ρυθμού.

Λίμνη Κορισσίων

Στη νοτιοδυτική Κέρκυρα, ανατολικά του χωριού Αργυράδων, βρίσκεται η Λίμνη Κορισσίων, ο κυριότερος βιότοπος του νησιού που έχει χαρακτηριστεί περιοχή προστασίας της ορνιθοπανίδας. Πρόκειται για μια αμμώδη περιοχή, όπου θα κάνετε μια από τις ωραιότερές σας βόλτες στο νησί. Ο δρόμος μέσα από τους αμμόλοφους οδηγεί σ’ ένα στενό κανάλι που ενώνει τη λίμνη με τη θάλασσα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η παραλία Χαλικούνα. Ένα τοπίο που την ώρα του ηλιοβασιλέματος αγγίζει την τελειότητα. Αποκάλυψη είναι το μικρό δάσος με τους κέδρους και τα άσπρα κρίνα πάνω στην άμμο, που θα συναντήσετε στο σημείο που η λίμνη ενώνεται με τη θάλασσα. Η Λίμνη Κορισσίων είναι από τις γωνιές της Κέρκυρας που θα νιώσετε ότι ακόμη και σ΄ένα κοσμοπολίτικο νησί, μπορεί κανείς να βιώσει την αυθεντικότητα της φύσης.

Η Κέρκυρα αναπτύχθηκε τουριστικά πολύ νωρίς σε σχέση με τα άλλα νησιά της Ελλάδας και όχι άδικα, αφού διαθέτει όχι μόνο αξιοθέατα που λες και είναι βγαλμένα από παραμύθι, αλλά και παραλίες που μερικές απ’ αυτές είναι σπάνια δημιουργήματα της φύσης όπως είναι οι όρμοι της Παλαιοκαστρίτσας και οι γλυπτικοί σχηματισμοί των βράχων στο Σιδάρι. Μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες της Κέρκυρας που αξίζει να επισκεφτείτε είναι οι εξής :

Παλαιοκαστρίστα : Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Φημίζεται για τα δροσερά και πεντακάθαρα νερά της. Πέντε όρμοι και δύο χερσόνησοι με αμμώδεις παραλίες και σπηλιές για εξερεύνηση θα σας εντυπωσιάσουν. Αξίζει να κάνετε βόλτα με τα σκάφη που προσεγγίζουν κάποιες απ΄ αυτές με πιο εντυπωσιακή λόγω του ροζ χρώματος στην άμμο, αυτή που η Ναυσικά συνάντησε τον Οδυσσέα. Τα πεύκα στην Παλαιοκαστίτσα λες και καθρεφτίζονται στην θάλασσα.
Σιδάρι : Ξεχωριστό τοπίο με λευκά βράχια, ψιλή άμμο και μικρούς όρμους, στη βορειοδυτική Κέρκυρα. Πολυσύχναστο θέρετρο με δυνατότητα θαλάσσιων σπορ. Στο Σιδάρι βρίσκεται και το φημισμένο Canal d’ Amour, πρόκεται για ένα στενό κανάλι που σχηματίζουν οι βράχοι και που η παράδοση θέλει σ’ όποιον το κολυμπήσει να συναντά τον έρωτα της ζωής του.
Δράστης- Λογγάς : Στο χωριό Πετρουλάδες που βρίσκεται δίπλα στο Σιδάρι, προσφέρουν απομόνωση, υπέροχο ηλιοβασίλεμα με φόντο τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις αμμώδεις παραλίες.
Χαλικούνας : Στη λίμνη των Κορισσίων με εξωτική ομορφιά λόγω των λόφων που σχηματίζει η άμμος. Δημοφιλής γι’ αυτούς που αγαπούν το άθλημα του Kite surf.
Αρκουδήλας : Γι ‘ αυτούς που αγαπούν την περιπέτεια. Πρόκειται για την αμμουδιά που θα συναντήσει κανείς περπατώντας μέσα από το δάσος του Αρκουδήλα ή φτάνοντας εκεί από μονοπάτι από το χωριό Κάνουλα.
Άγιος Σπυρίδωνας : Βρίσκεται στη βορειονατολική Κέρκυρα σε μια όμορφη τοποθεσία με το νησάκι Πρετσαπούς απέναντί της και με τη λίμνη Αντιόπη αρκετά κοντά της. Είναι αμμώδης.
Νησάκι : Στη βορειοανατολική Κέρκυρα, κάτω από το βουνό του Παντοκράτορα με μικρό βότσαλο σ΄ένα τοπίο από ελιές και πεύκα. Αν αγαπάτε το περπάτημα, υπάρχει μονοπάτι που θα σας οδηγήσει παραλιακά στην Κασσιόπη.
Γλυφάδα : Στη νοτιοδυτική Κέρκυρα με τα πεύκα να φτάνουν ως τη θάλασσα. Μεγάλου μήκους αμμουδιά που την αγαπούν πολλοί οι νέοι .Όταν έχει άνεμο, υπάρχει κύμα στην παραλία που ευνοεί τα θαλάσσια σπορ.
Άγιος Στέφανος Αυλιωτών : Ιδιαίτερα δημοφιλής εξαιτίας του μεγάλου μήκους της και της αμμουδιάς της. Είναι απάνεμη γι’ αυτό την αγαπούν όσοι έχουν μικρά παιδιά.
Παραμόνας : Στη δυτική Κέρκυρα, 3 χλμ από το χωριό Άγιος Ματθαίος, έχει άμμο και βοτσαλάκι με εντυπωσιακά βράχια γύρω της και με μια αίσθηση απομόνωσης από τον πολιτισμό.
Άγιος Γόρδιος : 18 χλμ δυτικά της πόλης της Κέρκυρας , πολυσύχναστη με μεγάλη αμμουδιά.

Χρήσιμα

Αεροδρόμιο Κέρκυρας: 2661089600
Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας: 2665099460
Λιμεναρχείου Πάτρας: 2610341002, 341024, 341046
Λιμεναρχείο Κέρκυρας: 2661040002
Τουριστική Αστυνομία Κέρκυρας: 2661039503
Αστυνομία Κέρκυρας: 2661026303
Νοσοκομείο: 2661088200
ΚΤΕΛ Κέρκυρας: 2661031595

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Η Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, το Αχίλλειο και τ΄άλλα αξιοθέατά της είναι  ένα νησί  με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, προικισμένο από τη φύση  και  από  την  ιστορία. Η πόλη της Κέρκυρας  γεμάτη  αρχοντικά,  βενετσιάνικες  εκκλησίες, παραδοσιακά καντούνια, μοιάζει με σκηνικό  θεάτρου. Είναι   από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν  τουριστικά στην  Ελλάδα. Παρόλ΄ αυτά, οι Κερκυραίοι  έχουν διαφυλάξει τα έθιμά τους, τις παραδόσεις  τους και το φιλόξενο πνεύμα τους. Τα μοναδικής  ομορφιάς  ορεινά τοπία της με τα σκαρφαλωμένα μέσα σε δάση από ελιές και κυπαρίσσια  χωριά της, συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο με τους γραφικούς όρμους της και τις αμμώδεις  παραλίες της. Τη φινέτσα αυτή της  Κέρκυρας, μπορείτε  να τη θαυμάσετε επιλέγοντας τις υψηλών  προδιαγραφών τουριστικές  υποδομές της, αφού διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, βίλες, ενοικιαζόμενα  δωμάτια και  διαμερίσματα. Στις ταβέρνες και  στα εστιατόρια της,  μπορείτε να δοκιμάσετε  την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα αλλά και  πιάτα υψηλής  γαστρονομίας.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενοικιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!