Προορισμοί
165 views 0 comments

Καλάβρυτα

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Μια πόλη, μια μεγάλη ιστορία ! Τα Καλάβρυτα, το σημερινό φαβορί του φθινοπωρινού και χειμερινού τουρισμού της Πελοποννήσου, γνώρισαν στο παρελθόν τη σκληρότητα των Γερμανών κατακτητών και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Χτισμένα στις δυτικές πλαγιές του Χελμού και αποτελώντας βάση εξόρμησης για τους φυσιολάτρεις και για τους σκιέρ του Χιονοδρομικού, είναι σήμερα μια ζωντανή πόλη με αξιόλογες τουριστικές υποδομές που κοιτάζει με σεβασμό το παρελθόν της, μέσα από τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της και από το Μνημείο των Eκτελεσθέντων, μάρτυρα της νεότερης ιστορίας της. Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, φυσικές ομορφιές και μοναδικές εμπειρίες γι΄αυτούς που στις αποδράσεις τους επιζητούν την περιπέτεια, τα Καλάβρυτα είναι ο απόλυτος προορισμός του weekend και όχι μόνο...

Ιστορία

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Καλαβρύτων, συνέβαλε στην κατοίκηση της περιοχής από τη Νεολιθική κιόλας εποχή.Τα Καλάβρυτα το 776 π.Χ., εμφανίζονται με το όνομα Κυναίθη και τοποθούνται ανατολικά των σημερινών Καλαβρύτων. Η σημερινή τους ονομασία, εμφανίζεται κατά τα χρόνια της φραγκοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας, τα Καλάβρυτα λόγω του δικαιώματος κοπής νομισμάτων, που απεικόνιζαν τα σύμβολα της πόλης τους και τη μορφή του αυτοκράτορα, αποκτούν προνόμια ελευθερίας έναντι των υπολοίπων περιοχών. Όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204 και δημιούργησαν το Πριγκιπάτο του Μορέως, τα Καλάβρυτα έγιναν έδρα μίας από τις είκοσι βαρονίες του Μοριά με πρώτο βαρόνο τον Όθωνα ντε Τουρνέ. Τότε δόθηκε στην πόλη το όνομα «Καλάβρυτα», που σημαίνει δροσερά νερά ενώ το 1208 χτίστηκε το κάστρο ανατολικά της πόλης. Το 1330, οι βυζαντινοί του Μυστρά με αρχηγό αρχικά τον Κατακουζηνό και στη συνέχεια τον Παλαιολόγο, κατέλαβαν την περιοχή. Το 1404,ο Θεόδωρος Παλαιολόγος λόγω της ήττας του από τους Τούρκους, «νοίκιασε» τα Καλάβρυτα στους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα Καλάβρυτα περιήλθαν και πάλι στους Παλαιολόγους και το 1461, το κάστρο των Καλαβρύτων, είναι το τελευταίο στην Πελοπόννησο που πέφτει στα χέρια του Μωάμεθ. Η μεγάλη ιστορική στιγμή των Καλαβρύτων, είναι το 1821, όταν στα Καλάβρυτα υψώθηκε στις 25 Μαρτίου του 1821 το Λάβαρο της Επανάστασης από τον Παλαών Πατρών Γερμανό που σήμανε στην αρχή του Αγώνα για την λευτεριά από τον τουρκικό ζυγό. Την περίοδο αυτή, τα μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου αποτελούν κέντρα δράσης των επαναστατών αλλά και σκληρής δοκιμασίας από τον Ιμπραήμ που τα έκαψε δύο φορές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα διαπράττουν στα Καλάβρυτα, ένα από τα σκληρότερα εγκλήματα του ναζισμού. Έβαλαν φωτιά σε όλα τα σπίτια της πόλης των Καλαβρύτων και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες από 13 χρονών και πάνω, ως αντίποινα για την εκτέλεση γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάτρες. Σε ανάμνηση των τραγικών αυτών γεγονότων της 13ης Δεκεμβρίου 1943, στο λόφο της εκτέλεσης, δημιουργήθηκε ένα μεγαλόπρεπο μνημείο για να υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές, τα αποτρόπαια εγκλήματα του πολέμου.

Γεωγραφία

Τα Καλάβρυτα βρίσκονται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο ανατολικό τμήμα του νομού Αχαΐας. Απέχουν 73 χλμ από την Πάτρα και 189 χλμ από την Αθήνα. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων, στη σκιά του βουνού Χελμός, σε μια περιοχή γεμάτη από έλατα.

Αξίζει να δείτε

Η πρώτη εικόνα σας για τα Καλάβρυτα είναι αυτή του ιστορικού σταθμού του τρένου, αφετηρία του Οδοντωτού που θα σας μεταφέρει σε μια Ελλάδα, πολλών δεκαετιών πίσω. Προχωρώντας προς την πλατεία της πόλης, θα συναντήσετε το Δημοτικό Σχολείο, που λειτούργσε από το 1906 και κάηκε από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Η αποκατάστασή του έγινε μετά από την απελευθέρωση σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Το 1986, κηρύχθηκε ιστορικό μνημείο και εκεί στεγάζεται το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με φωτογραφίες και εκθέματα της τραγικής για τα Καλάβρυτα μέρα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 με την εκτέλεση των 1300 ανδρών. Στο δρόμο σας για το χιονοδρομικό, σ΄ένα λοφίσκο, θα συναντήσετε το Μνημείο των εκτελεσθέντων. Στη βόλτα σας μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων, αξίζει να προσέξετε το Δημαρχείο , την ιστορική πλατεία των Γερόντων, το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης το « Χελμό», στην αυλή του οποίου, υπάρχει ο «Πλάτανος των Γερόντων», όπου η παράδοση θέλει εκεί ο Ζαΐμης, ο Πετιμεζάς και ο Φωτήλας να πήραν την απόφαση για την έναρξη του αγώνα του 1821. Ένα από τα λίγα αρχοντικά της πόλης που έχουν διασωθεί από τις καταστροφές των Γερμανών είναι το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, που χτίστηκε από το Θωμά Παλαιολόγο και δόθηκε ως δώρο στην Αικατερίνη Παλαιολόγου από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Σήμερα στο κτήριο αυτό λειτουργεί το πολιτιστικό κέντρο του δήμου. Λίγο έξω από τα Καλάβρυτα, κοντά στο χωριό Ζαχλωρού, αξίζει να επισκεφτείτε, το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, μία από τις σημαντικότερες βυζαντινές μονές της Ελλάδας, με σημαντικότερο έργο την εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς από κερί και μαστίχα. 4χλμ νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, στο περίβολο της οποίας, βρίσκεται το εκκλησάκι, όπου οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί στις 21 Μαρτίου 1821, με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, κήρυξαν την επανάσταση. Ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων, είναι το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, σημείο συνάντησης από το πρωί ως το βράδυ των νέων και όχι μόνο.... . Tα Καλάβρυτα μπορούν να είναι περήφανα και για το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που το Εθνικό Αστεροσκοπείο, έχει τοποθετήσει σε υψόμετρο 2.340 μέτρα, στην κορυφή «Νεραϊδοράχη» του Χελμού αλλά και για το Σπήλαιο των Λιμνών, με τις κλιμακωτές του λίμνες και τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζουν μορφές που μοιάζουν με μέδουσες, φάτνες, πολυελαίους.

Χρήσιμα

Αστυνομία Καλαβρύτων : 2610695000
Νοσοκομείο Καλαβρύτων : 2610 223812
ΚΤΕΛ Καλαβρύτων : 2610623887
KTEΛ Αθήνας για Καλάβρυτα : 2105136185
Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων : 2692024451
Μουσείο Ολοκαυτώματος : 261023646
Σπήλαιο Λιμνών : 261031001

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Μια πόλη, μια μεγάλη ιστορία ! Τα Καλάβρυτα, το σημερινό φαβορί του φθινοπωρινού και χειμερινού τουρισμού της Πελοποννήσου, γνώρισαν στο παρελθόν τη σκληρότητα των Γερμανών κατακτητών και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Χτισμένα στις δυτικές πλαγιές του Χελμού και αποτελώντας βάση εξόρμησης για τους φυσιολάτρεις και για τους σκιέρ του Χιονοδρομικού, είναι σήμερα μια ζωντανή πόλη με αξιόλογες τουριστικές υποδομές που κοιτάζει με σεβασμό το παρελθόν της, μέσα από τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της και από το Μνημείο των Eκτελεσθέντων, μάρτυρα της νεότερης ιστορίας της. Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, φυσικές ομορφιές και μοναδικές εμπειρίες γι΄αυτούς που στις αποδράσεις τους επιζητούν την περιπέτεια, τα Καλάβρυτα είναι ο απόλυτος προορισμός του weekend και όχι μόνο…

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενοικιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!