Προορισμοί
339 views 0 comments

Καρπενήσι

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Αλπικό τοπίο, άγρια ομορφιά και ένα ελατοδάσος στα πόδια σας ! Αυτό είναι το Καρπενήσι. Τόπος που τον αγαπούν οι σκιέρ για το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι, οι φυσιολάτρεις για τις πεζοπορικές διαδρομές στα φαράγγια «Μαύρη Σπηλιά» και «Πάντα Βρέχει» αλλά και οι προσκυνητές για την Παναγία την Προυσιώτισσα. Το Καρπενήσι μπορεί να γίνει η αφετηρία σας για γραφικές διαδρομές στα χωριά της Ευρυτανίας που θα σας φέρουν σ’ επαφή με μοναδικά φυσικά τοπία, όπως τη Λίμνη των Κρεμαστών. Όσο αφορά τη διαμονή, το Καρπενήσι περηφανεύεται για τις υποδομές του. Πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες από τη μια, παραδοσιακοί ξενώνες από την άλλη, συνθέτουν ένα τουριστικό σκηνικό υψηλών προδιαγραφών.

Ιστορία

Οιχαλία ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Καρπενησίου και Εύρυτος ο βασιλιάς της, άριστος χειριστής του τόξου. Στο σημερινό λόφο του Αγίου Δημητρίου, βρίσκονταν ένας από τους αρχαίους οικισμούς της πόλης. Η συγκεκριμένη θέση ονομαζόταν «Παλαιόκαστρο». Εκεί βρέθηκε και ο γνωστός «Θησαυρός του Καρπενησίου» με 35 αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας. Από τον αρχαίο οικισμό σήμερα σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του προμαχώνα. Ένας δεύτερος αρχαίος οικισμός έχει βρεθεί 5 χλμ ανατολικά της πόλης του Καρπενησίου και θεωρείται ότι εκεί ήταν ιερό. Από το σημείο αυτό η θέα προς το Καρπενήσι είναι πανοραμική.

Το σημερινό Καρπενήσι, φαίνεται ότι χτίστηκε στη θέση της παλιάς βυζαντινής πόλης. Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του. Η μία θέλει να προέρχεται από τη γλώσσα των Βλάχων και να σημαίνει ο τόπος με τους πολλούς ψευδοπλατάνους, ενώ η άλλη να έχει τουρκική προέλευση και να σημαίνει ο τόπος που είναι καλυμμένος με χιόνι. Το 1393 το Καρπενήσι κατακτήθηκε από το σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Α΄. Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στις εξεγέρσεις του 1600 και 1611 που οργανώθηκαν από το Μητροπολίτη Τρικάλων και Λαρίσσης, Διονύσιο το Φιλόσοφο. Μια σημαντική νίκη κατά των Τούρκων,στο χωριό Γόλιανη σημείωσε το 1684, ο αρματολός Λιβίνης. Μετά τη λιποταξία τους από την Πελοπόννησο, στην περιοχή εγκαθίστανται οι Σκλαβούνοι. Το Καρπενήσι συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Κοντά στο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο Κεφαλόβρυσο, σκοτώθηκε το 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης σε μια νικηφόρα κατά των Τούρκων μάχη. Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν το Καρπενήσι στις 23 Νοεμβρίου 1828. Τον 18ον αιώνα, λειτουργεί στο Καρπενήσι η σχολή του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού και έτσι το Καρπενήσι γίνεται πνευματικό κέντρο της περιοχής.

Τον 20ον αιώνα και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρπενήσι πρωταγωνιστεί μιας και στην περιοχή είναι έντονη η δράση της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης από τον Άρη Βελουχιώτη.Το 1944, κάηκε από τους Γερμανούς ενώ γνωρίζει τη σκληρότητα του εμφυλίου πολέμου όσο λίγες περιοχές στην Ελλάδα. Ο σεισμός του 1966 καταστρέφει την παλιά οικιστική ταυτότητα του Καρπενησίου. Σήμερα, το Καρπενήσι είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών, ενώ στα περίχωρά του έχει δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της Ελλάδας, τόπος ιδανικός για την προετοιμασία αθλητών.

Γεωγραφία

Το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, είναι χτισμένο στα 960 μέτρα σ’ ένα εκτενές οροπέδιο στα πόδια του Τυμφρηστού. Είναι μια ορεινή πόλη που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο κέντρο σχεδόν του νομού.Στην καρδιά της Ελλάδας, το Καρπενήσι απέχει τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη 3 και 4 ώρες αντίστοιχα. Είναι από τα πλούσια σε δάση μέρη της χώρας μας. Σε απόσταση μόλις 11χλμ. από το Καρπενήσι, θα συναντήσετε το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βελουχίου.

Αξίζει να δείτε

Αν θέλετε η βόλτα σας στο Καρπενήσι να ξεκινήσει με θέα από ψηλά, ανεβείτε μέχρι το λόφο του Αγίου Δημητρίου. Το Καρπενήσι θα είναι στα πόδια σας. Ο λόφος αυτός έχει ιστορική αξία για το Καρπενήσι.Υπήρξε ορμητήριο των ανταρτών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και σημείο με σημαντκά αρχαιολογικά ευρήματα. Στην πόλη του Καρπενησίου, αξίζει να επισκεφτείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας του16ου αιώνα, με το καμπαναριό που έχτισε ο διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός. Στην αυλή του ναού, υπάρχει ανδριάντας του.Πολλά από τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια του Καρπενησίου έχουν αναπαλιωθεί τα τελευταία χρόνια και έτσι η βόλτα μέσα στο Καρπενήσι είναι ξεχωριστή. Ένα κοντινό στο Καρπενήσι χωριό, μόλις 3 χλμ, είναι το ιστορικό Κεφαλόβρυσο. Εδώ υπάρχει μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη μιας και σ' αυτό το χωριό, έχασε τη ζωή του σε μια νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη. Στο Κλαυσί, 8 χλμ από το Καρπενήσι βρίσκεται ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδη με το ξεχωριστό ψηφιδωτό του, ενώ στις Κορυσχάδες, στο ιστορικό σχολείο όπου το 1944 έλαβε χώρα το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας, υπάρχουν αντίγραφα φωτογραφιών από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή. Στο Καρπενήσι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Μονή Προυσού, μοναστήρι σκαρφαλωμένο σ’ ένα βράχο, τόπος θρησκευτικής κατάνυξης. Γύρω από τη Μονή ορθώνονται οι «Πύργοι του Καραϊσκάκη». Χτίστηκαν για να προστατέψουν το μοναστήρι από τις επιδρομές των Τούρκων. Και αν για σας χειμερινός προορισμός σημαίνει σκι και παιχνίδια στο χιόνι, το Καρπενήσι θα σας ανταμείψει. 11 χλμ από το Καρπενήσι βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου με πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας. Αλλά και οι φυσιολάτρεις μπορείτε σε μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή, στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, να βρεθείτε σ΄ένα δάσος με καταρράκτες. Η διαδρομή ξεκινά μετά το χωριό Προυσός, στο ύψος της γέφυρας της Καστανιάς. Για τους τολμηρούς πεζοπόρους υπάρχει το φαράγγι «Πάντα Βρέχει», που το διάστημα καλοκαιριού και αρχών φθινοπώρου, μπορείτε να το διασχίσετε και να απολαύσετε το μπάνιο σας στους καταρράκτες του φαραγγιού.

Χρήσιμα

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου (Καρπενήσι) : 2237021112, 23506
Δήμος Καρπενησίου : 2237021016
ΚΤΕΛ Καρπενησίου : 2237080013
Ταξί Καρπενησίου : 2237022100, 2237022666
Αστυνομία Καρπενησίου : 2237023666
Νοσοκομείο Καρπενησίου : 2237080680
Φαρμακείο Καρπενησίου : 2237080380

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Αλπικό τοπίο, άγρια ομορφιά και ένα ελατοδάσος στα πόδια σας !  Αυτό είναι το Καρπενήσι. Τόπος που τον αγαπούν οι σκιέρ για το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι, οι φυσιολάτρεις για τις πεζοπορικές διαδρομές στα φαράγγια  «Μαύρη Σπηλιά» και «Πάντα Βρέχει» αλλά και οι προσκυνητές για την Παναγία την Προυσιώτισσα. Το Καρπενήσι μπορεί να γίνει η αφετηρία σας για γραφικές  διαδρομές στα χωριά της Ευρυτανίας που θα σας φέρουν σ’ επαφή με  μοναδικά φυσικά τοπία, όπως τη Λίμνη των Κρεμαστών. Όσο αφορά τη διαμονή, το Καρπενήσι  περηφανεύεται για τις υποδομές του. Πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες από τη μια, παραδοσιακοί ξενώνες από την άλλη, συνθέτουν  ένα τουριστικό σκηνικό υψηλών προδιαγραφών.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια