Προορισμοί
185 views 0 comments

Κεφαλλονιά

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Η Κεφαλλονιά, το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, το 2001 απέκτησε χολυγουντιανή αίγλη μιας και η ταινία “To μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι “ γυρίστηκε εκεί, κάνοντας γνωστές τις ομορφιές του νησιού σ’ όλο τον κόσμο. Από εκείνη τη χρονιά πολλοί ηθοποιοί του Χόλυγουντ την επιλέγουν για τις διακοπές τους, όχι άδικα, αφού στην Κεφαλλονιά με μοναδικό τρόπο συνδυάζονται οι ομορφιές του βουνού με της θάλασσας. Από τη μια κυριαρχεί ο εθνικός δρυμός του Αίνου και από την άλλη ο Μύρτος, μια από τις ωραιότερες παραλίες του πλανήτη μας. Το εκπληκτικό είναι ότι σ΄αυτές τις διαφορετικές μεταξύ τους γωνιές, μπορεί να φτάσει κανείς πολύ γρήγορα. Η Κεφαλλονιά με το Αργοστόλι της και το Ληξούρι της, το γοητευτικό Φισκάρδο και τον κόλπο της Άσου και με αλατοπίπερο σ’ όλα αυτά την κεφαλλονίτικη τρέλα, μπορεί να γίνει ο δικός σας αγαπημένος προορισμός διακοπών. Οι τουριστικές υποδομές στο νησί είναι πολύ καλές, με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios και βίλες να προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή.

Η Κεφαλλονιά έχει μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Ανήκει στις περιοχές της Ελλάδας που έχουν κατά τη διάρκεια του έτους πολλές ηλιόλουστες μέρες, επιτρέπονατας το κολύμπι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το φθινόπωρο, η θερμοκρασία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι την Άνοιξη, λόγω των θερμών ανέμων που φυσούν στο νησί. Η πλούσια βλάστησή της οφείλεται στις συχνές βροχοπτώσεις από Σεπτέμβριο ως Μάϊο. Το περίεργο είναι, ότι στην Κεφαλλονιά υπάρχουν περιοχές, όπως αυτή της Ερίσου, που βρέχει σπάνια. Επιλέξτε επομένως την Κεφαλλονιά για διακοπές όποια εποχή του χρόνου επιθυμείτε, αφού οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί θα ευνοήσουν το ταξίδι σας.

Ιστορία

Λέλεγες είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς που έφεραν μαζί τους στο νησί τη λατρεία του Ποσειδώνα. Ο μυθικός Κέφαλος , πρόσφυγας από την Αθήνα, έδωσε το όνομά του στο νησί. Στα ομηρικά έπη η Κεφαλλονιά αναφέρεται με το όνομα Δουλίχιον, Σάμος ή Σάμη. Οι πόλεις του νησιού Κράνη, Προννοί, Σάμη και Πάλη γνώρισαν μεγάλη ακμή κατά την αρχαιότητα, αποτελώντας ανεξάρτητα κράτη. Κατά τη Ρωμαϊκή της περίοδο ιδρύεται η πόλη Πάνορμος, το σημερινό Φισκάρδο. Τη Βυζαντινή εποχή ήταν έδρα του θέματος Κεφαλληνίας που περιλάμβανε και τα άλλα νησιά του Ιονίου. Νορμανδοί, Ενετοί, Οθωμανοί κατέκτησαν την Κεφαλλονιά με μακρόχρονη κατάκτηση αυτή των Ενετών από το 1500-1797. Το 1757 οι Ενετοί μεταφέρουν την πρωτεύουσα του νησιού στο Αργοστόλι, ενώ σημαντική πνευματική και οικονομική πρόοδος σημειώνεται αυτή την περίοδο. Το 1797 κατέλαβαν το νησί οι Γάλλοι ενώ οι Βρετανοί που ακολουθούν συμβάλουν στην υποδομή του νησιού με την κατασκευή οδικού δικτύου, γεφυρών και λιμανιών με σημαντικότερο έργο τη πέτρινη γέφυρα Δραπάνου που συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή.Το 1864 η Κεφαλλονιά όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ενώνεται με την Ελλάδα. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γαλλικές ναυτικές δυνάμεις καταλαμβάνουν για λίγο το νησί. Το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ιταλοί είναι αυτοί που πρώτοι κατέλαβαν την Κεφαλλονιά και μετά από μία μεγάλη μάχη με τους Γερμανούς, όπου 12000 Ιταλοί της Μεραρχίας Acqui συγκρούστηκαν μαζί τους , το νησί περνά στα χέρια των Γερμανών που προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολλές μάχες μεταξύ των αντίπαλων στρατευμάτων έγιναν στο νησί. Δραματική χρονιά για την Κεφαλλονιά ήταν το 1953, όπου καταστρεπτικοί σεισμοί ισοπέδωσαν σχεδόν όλο το νησί εκτός από την περιοχή του Φισκάρδου. Ακολουθεί μαζική μετανάστευση αλλά και προσπάθεια ανοικοδόμησης. Η ναυτιλία στήριξε οικονομικά την Κεφαλλονιά τα δύσκολα χρόνια μετά τον Εμφύλιο, ενώ τουριστικά το νησί αρχίζει να αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Γεωγραφία

Η Κεφαλλονιά είναι το ενδέκατο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου και το μεγαλύτερο των Επτανήσων. Βρίσκεται βόρεια της Ζακύνθου και νότια της Λευκάδας. Δυτικά της Κεφαλλονιάς βρίσκεται η Ιθάκη με την οποία αποτελεί το νομό Κεφαλληνίας που έχει πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Είναι ένα ορεινό νησί με την οροσειρά του Αίνου να κυριαρχεί επιβλητικά. Οι ακτές της Κεφαλλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Οι σπουδαιότεροι κόλποι της είναι της Σάμης, του Φισκάρδου, του Λουρδά και του Αργοστολίου. Οι ακτές του νησιού που βλέπουν προς το Ιόνιο είναι βραχώδεις ενώ οι ανατολικές έχουν ηπιότερους σχηματισμούς. Στο νησί υπάρχουν αρκετά σπήλαια με σημαντικότερο το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και το σπήλαιο του Δρογκαράτη που αξίζει να επισκεφτείτε.

Ο δρόμος Αργοστολίου – Σάμης στο 15ο χλμ, οδηγεί στην κυριότερη είσοδο του Αίνου, το ψηλότερο βουνό των Επτανήσων. Εκεί θα συναντήσετε ένα πυκνό ελατοδάσος με μαύρα έλατα, ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Οι Ενετοί αποκαλούσαν τον Αίνο Monte Nero, δηλαδή Μαυροβούνι. Είναι ο μικρότερος εθνικός δρυμός στην Ελλάδα που έχει στολίδι του στα ψηλότερα σημεία του, τη μαύρη κεφαλληνιακή ελάτη. Αν είστε τυχεροί, κατά την πεζοπορία σας στον Αίνο, θα συναντήσετε ημιάγρια άλογα σε αγέλες να απολαμβάνουν την ελευθερία τους.

Αξίζει να δείτε

Ο top προορισμός στην Κεφαλλονιά είναι η βγαλμένη από κάρτ ποστάλ παραλία του Μύρτου. Η Σάμη με την κοντινή παραλία της Αντίσαμου έχει χολυγουντιανό αέρα, ενώ για τους φυσιολάτρεις το σπήλαιο της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης, μαζί με την ομορφιά του κατάφυτου από την κεφαλληνιακή ελάτη Αίνου, είναι ο απόλυτος προορισμός. Το κέντρο της Κεφαλλονιάς είναι το Αργοστόλι και για άλλους το Ληξούρι, δύο πόλεις με διαφορετικό η καθεμιά χαρακτήρα που για χρόνια συναγωνίζονται η μία την άλλη. Τους ενώνει όμως ο Άγιος του νησιού, ο΄Αγιος Γεράσιμος, το σκήνωμα του οποίου μπορείτε να προσκυνήσετε στην ομώνυμη μονή. Και για τους ρομαντικούς, η Κεφαλλονιά προσφέρει στο βορρά της δύο γραφικούς οικισμούς , το ανέγγιχτο από το σεισμό του 1953 Φισκάρδο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και την Άσο με το φυσικό λιμανάκι της και το κάστρο της να δεσπόζει από ψηλά.

Στην Κεφαλλονιά αξίζει να επισκεφτείτε την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη όπου υπάρχουν παλαιές εκδόσεις Λειψίας, Βενετίας, Παρισίου καθώς και σπάνια χειρόγραφα του 12ου μ.Χ. αιώνα. Στο κτήριο αυτό, στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου στο οποίο θα δείτε τον πολιτισμό της Κεφαλλονιάς πριν τους σεισμούς του 1953. Στο Αργοστόλι βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονται τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού με σημαντικότερη τη συλλογή των Μυκηναϊκών χρόνων. Ενώ στα Δαυγάτα, 5 χλμ από το Αργοστόλι βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης με εκθέματα που αφορούν την πανίδα και χλωρίδα των δύο νησιών.Η Μονή του Αγίου Γεράσιμου βρίσκεται στην περιοχή των αμπελιών της Ρομπόλα,στο οροπέδιο Ομαλών με το σκήνωμα του Αγίου να βρίσκεται σ’ ένα μικρό κατανυκτικό χώρο της παλιάς εκκλησίας, φωτισμένο μόνο με τα κεριά των πιστών. Το πιο εντυπωσιακό αναμφίβολα αξιοθέατο της Κεφαλλονιάς, θαύμα της φύσης για άλλους, είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Βρίσκεται 2 χλμ από τη Σάμη, στην περιοχή του Καραβόμυλου. Η οροφή του σπηλαίου έχει καταρρεύσει, αφήνοντας τον ήλιο να εισχωρεί μέσα του σχηματίζοντας τα χρώματα του ουράνιου τόξου στην επιφάνεια της λίμνης. Η βαρκάδα στο σπήλαιο είναι μοναδική εμπειρία. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι στην αρχαιότητα υπήρχε εκεί ιερό του Πάνα και των Νυμφών. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το σπήλαιο Δρογκαράτη που βρίσκεται 3χλμ από τη Σάμη. Έχει μια μεγάλη αίθουσα με φοβερή ακουστική, στην οποία διοργανώνονται συναυλίες. Για ηλιοβασίλεμα αξίζει να πάτε στη Μονή Κηπουραίων που βρίσκεται 15χλμ από το Ληξούρι. Η μονή κρέμεται σχεδόν στο βράχο και είναι το καλύτερο μπαλκόνι στην Κεφαλλονιά, για να θαυμάσετε τη δύση του ηλίου. Στο Αργοστόλι περιηγηθείτε στο Φάρο των Αγίων Θεοδώρων, όπου εκεί θα συναντήσετε και τις Καταβόθρες, μια από τις “παραξενιές” της Κεφαλλονιάς, καθώς το νερό της θάλασσας περνά κάτω από το λιμάνι, εκβάλλοντας στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και στον κόλπο της Σάμης. Περπατήστε στο “πίκολο Παρίσι”, όπως αποκαλούν το Ληξούρι οι ντόπιοι, γιατί το διασχίζει ένας χείμαρρος,ο "Σηκουάνας". Στο ανέπαφο από τους σεισμούς Φισκάρδο, θα γοητευτείτε από το γραφικό λιμανάκι του και τα πολύχρωμα σπίτια του, ενώ ο όμορφος οικισμός της Άσου είναι χτισμένος σε μια λεπτή λωρίδα γης με το καλοδιατηρένο ενετικό κάστρο του να δεσπόζει στο λόφο. Από εκεί αξίζει να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς το χωριό. Τέλος μην παραλείψετε να περπατήσετε στα όμορφα χωριά της Λειβαθούς με τους παραδοσιακούς οικισμούς Σβορωνάτα, Καλλιγάτα, Κουρκουμελάτα που θα σας εντυπωσιάσουν με τους όμορφους κήπους τους, τα πολύχρωμα σπίτια και τα αρχοντικά τους χτισμένα πριν το σεισμό του 1953.

Χρήσιμα

Αεροδρόμιο Κεφαλλονιάς: 2671029900
Λιμεναρχείο Κεφαλλονιάς: 2671022224
Λιμεναρχείου Κυλλήνης: 2623092211
Λιμεναρχείου Πάτρας: 2610341002, 2610341024, 2610341046
Τουριστική Αστυνομία Κεφαλλονιάς: 2671022815
Αστυνομία Κεφαλλονιάς: 2671022200
Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς: 2671092222
ΚΤΕΛ Κεφαλλονιάς: 2671022281

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Η  Κεφαλλονιά, το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, το  2001 απέκτησε χολυγουντιανή  αίγλη  μιας και  η  ταινία “To μαντολίνο του  λοχαγού  Κορέλι “ γυρίστηκε εκεί, κάνοντας  γνωστές  τις ομορφιές  του νησιού σ’ όλο τον κόσμο. Από εκείνη τη χρονιά  πολλοί  ηθοποιοί  του Χόλυγουντ  την επιλέγουν για τις  διακοπές τους, όχι άδικα, αφού στην Κεφαλλονιά με μοναδικό τρόπο  συνδυάζονται  οι  ομορφιές  του βουνού  με της  θάλασσας. Από τη μια κυριαρχεί ο εθνικός δρυμός του  Αίνου  και από την άλλη ο Μύρτος, μια από τις ωραιότερες παραλίες  του πλανήτη μας. Το εκπληκτικό είναι ότι  σ΄αυτές τις διαφορετικές  μεταξύ τους  γωνιές, μπορεί  να φτάσει κανείς  πολύ γρήγορα. Η Κεφαλλονιά  με το Αργοστόλι  της  και το Ληξούρι της, το γοητευτικό Φισκάρδο  και  τον κόλπο της  Άσου και  με αλατοπίπερο σ’ όλα αυτά  την κεφαλλονίτικη τρέλα, μπορεί να γίνει ο δικός σας αγαπημένος προορισμός  διακοπών. Οι τουριστικές υποδομές στο νησί είναι πολύ καλές,  με  ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios  και  βίλες  να  προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια