Προορισμοί
120 views 0 comments

Κως

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Η Κως είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων που θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά καθώς φλερτάρει με την παράδοση και την κοσμοπολίτικη διάθεση. Μια ανάσα από τα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας, η Κως βρίσκεται ανάμεσα στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Λόγω της θέσης της, μπορεί να γίνει η βάση των εξορμήσεών σας στα άλλα Δωδεκάνησα. Για να τη γνωρίσετε, περπατήστε στα καλντερίμια των μεσαιωνικών της κάστρων, στη εντυπωσιακή Λεωφόρο των Φοινίκων, κολυμπήστε στις μαγευτικές της παραλίες και ξεκουραστείτε κάτω από το πλατάνι του Ιπποκράτη. Τα τελευταία χρόνια,η Κως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων τουριστών. Σ’ αυτό συνέβαλε και η τουριστική της υποδομή καθώς διαθέτει ξενοδοχειακά συγκροτήματα όλων των κατηγοριών, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή και στα εστιατόρια της μπορείτε να δοκιμάσετε γεύσεις που συνδυάζουν τη γαστρονομία με τη λιτότητα της παράδοσιακής κουζίνας.

Η Κως φημίζεται για το καλό της κλίμα που είναι ήπιο, με ηλιοφάνεια σχεδόν πάνω από 200 μέρες το χρόνο. Γι΄αυτό και τα θαλασσινά μπάνια στην Κω ξεκινούν νωρίς την Άνοιξη και διαρκούν ως το τέλος σχεδόν του φθινοπώρου.Οι χειμώνες είναι ήπιοι με τη θερμοκρασία σπάνια να φτάνει κάτω από το μηδέν. Οι βροχοπτώσεις είναι πιο συχνές στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ στα νότια το κλίμα είναι πιο ξηρό. Τα καλοκαιρινά μελτέμια κάνουν δροσερά τα καλοκαίρια στην Κω, με τους επισκέπτες της να απολαμβάνουν δροσερές απογευματινές βόλτες. Επομένως, η Κως είναι ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ιστορία

Η Κως κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Κάρες είναι οι πρώτοι της κάτοικοι. Δέχτηκε επιδράσεις τόσο από το Μυκηναϊκό πολιτισμό όσο και από τον Μινωϊκό, ενώ οι Δωριείς από την Πελοπόννησο που εγκαταστάθηκαν στο νησί το 1100 π.Χ., επέβαλαν το δικό τους γλωσσικό ιδίωμα. Η Κως αποτέλεσε μέλος της Α΄Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 366 π.Χ. ιδρύθηκε η πόλη Κως που έγινε και πρωτεύουσα του νησιού. Την εποχή αυτή , η Κως γνωρίζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.Το 460 π.Χ., γεννήθηκε στην Κω ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής επιστήμης. Το Ασκληπιείο του, απέκτησε πανελλήνια φήμη στο τομέα της ιατρικής που έφτασε ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στα βυζαντινά χρόνια, στην Κω σημειώνεται έντονη εμπορική δραστηριότητα και δημιουργία οικισμών στα παράλια του νησιού, όπως η Καρδάμαινα, η Κέφαλος, το Μαστιχάρι. Οι επιδρομές των Αράβων στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ., προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο νησί. Τέλη 11ου αιώνα, ο Όσιος Χριστόδουλος ιδρύει στο λόφο του Παλαιού Πυλίου τη Μονή της Παναγίας των Καστριανών. Το 1315 οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη καταλαμβάνουν την Κω. Το διάστημα 1523-1912, είναι η εποχή της Τουρκοκρατίας για την Κω ενώ η περίοδος της Ιταλοκρατίας 1912-1945 σημαδεύτηκε από οικονομική εκμετάλλευση του νησιού. Η ενσωμάτωση της Κω με την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το 1948.

Γεωγραφία

Η Κως βρίσκεται στο μέσο της δωδεκανησιακής αλυσίδας, το τρίτο σε μέγεθος νησί, μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο.Είναι ένα καταπράσινο νησί. Θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με μια μεγάλη μακρόστενη πεδιάδα με μόνη εξαίρεση ένα ορεινό τμήμα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού.Εκεί σχηματίζεται μια κορυφογραμμή με ψηλότερο σημείο το βουνό Δίκαιο. Η Κως βρέχεται από το Καρπάθιο πέλαγος και έχει ακτογραμμή 112 χιλιόμετρα. Στα βόρεια του νησιού, ανάμεσα στα ακρωτήρια Ψαλίδι και Σκανδάρι, σχηματίζεται ο γραφικός κόλπος της Κω. Στα νότια βρίσκεται ο κόλπος της Κεφάλου με τα νησάκια Άγιο Στέφανο και Άγιο Νικόλαο, ενώ το πιο ακραίο σημείο του νησιού είναι το ακρωτήριο Κρίκελος.

Αξίζει να δείτε

Η Κως είναι ένα νησί που ανταμείβει με τον καλύτερο τρόπο, αυτούς που θέλουν στις διακοπές τους μια γεύση από το ιστορικό παρελθόν του τόπου που επισκέπτονται. Η πόλη της Κω, φιλική στο περπάτημα και στη μετακίνηση με ποδήλατο, είναι όπως πολλοί ισχυρίζονται ένα υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο. Την πρώτη γεύση στον επισκέπτη δίνει το Κάστρο των Ιπποτών(Κάστρο της Νερατζιάς), στη δεξιά πλευρά του λιμανιού. Είναι ένα ιδιαίτερα επιβλητικό βενετσιάνικο μνημείο αμυντικής δόμησης με διπλό τείχος και τάφρο. Μια γέφυρα από το Κάστρο των Ιπποτών οδηγεί στον Πλάτανο του Ιπποκράτη. Η παράδοση θέλει να φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν 2400 χρόνια. Ο πλάτανος έχει 12 μέτρα περίμετρο και κάτω από την σκιά του, δίδασκε ο Ιπποκράτης στους μαθητές του την επιστήμη της Ιατρικής. Πίσω από τον Πλάτανο,στην πλατεία της Λότζιας, βρίσκεται το Τζαμί του Χασάν Πασά, κτίσμα με κομψό μιναρέ. Κοντά στο λιμάνι βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας πόλης με ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα. Ξεχωρίζουν τα τμήματα της Αρχαίας Αγοράς, η Μεγάλη Στοά με τα ιερά του Διονύσου, της Αφροδίτης και του Ηρακλή. Καλά διατηρημένο σώζεται το Ωδείο του 3ου αι. π.Χ. με τις 12 κερκίδες του και τις θολωτές στοές του.Απίστευτης ομορφιάς είναι τα θαυμάσια μωσαϊκά του αναστηλωμένου ρωμαϊκού αρχοντικού της Casa Romana.Σώζεται επίσης το Ξυστό, μέρος του Γυμναστηρίου του 2ου αι.π.Χ. με τους αναστηλωμένους 16 κίονές του καθώς και τα δύο κτήρια που στέγαζαν τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά λουτρά και ένα μέρος του Ρωμαϊκού δρόμου. Στην Κω, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ασκληπιείο. Πρόκειται για ένα θεραπευτήριο της αρχαίας εποχής που χρονολογείται τον 4ον αι. π.Χ., χτισμένο μέσα σ΄ένα άλσος με κυπαρίσσια που βρίσκεται 4 χλμ δυτικά της πόλης της Κω. Από το ναό του Ασκληπιού σώζονται μόνο τα θεμέλια και λίγοι κίονες, καθώς και η στοά που φέρεται να στέγαζε την Ιατρική Σχολή του Ιποοκράτη. Η πλατεία Ελευθερίου, είναι ένα άλλο σημείο της Κω με σημαντικά αξιοθέατα.Εκεί βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με αρχαιολογικά και ρωμαϊκά εκθέματα . Αξίζει να προσέξετε το ψηφιδωτό με την υποδοχή του Ασκληπιού. Στην πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται και το Κτήριο της Λέσχης με χαραγμένους στίχους του Εθνικού μας Ύμνου στην επιγραφή του και τη χρονολογία ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Εκεί είναι και το Τζαμί Ντεφερντάλ, κλασικό δείγμα ισλαμικής τέχνης.Αξίζει η περιήγησή σας στην πόλη της Κω να ολοκληρωθεί με την εντυπωσιακή λεωφόρο των Φοινίκων,ιδανικό μέρος για περπάτημα και ποδήλατο.

Χρήσιμα

Αεροδρόμιο Κω: 2242056000
Λιμεναρχείο Κω: 2242026594
Τουριστική Αστυνομία Κω: 2242022444
Αστυνομία Κω: 2242022222
Νοσοκομείο Κω: 2242028050
ΚΤΕΛ Kω: 2242022292
Δήμος Κω: 2242360400
Ταξί Kω: 2242023333

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Η Κως είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων που θα σας κερδίσει  με την  πρώτη ματιά  καθώς  φλερτάρει  με  την  παράδοση και  την κοσμοπολίτικη διάθεση. Μια ανάσα  από  τα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας, η  Κως βρίσκεται ανάμεσα στο σταυροδρόμι  Ανατολής  και  Δύσης. Λόγω της θέσης της, μπορεί να  γίνει η βάση των εξορμήσεών  σας στα άλλα Δωδεκάνησα. Για να τη γνωρίσετε, περπατήστε στα  καλντερίμια των μεσαιωνικών της κάστρων, στη εντυπωσιακή  Λεωφόρο των Φοινίκων, κολυμπήστε στις μαγευτικές της παραλίες και  ξεκουραστείτε κάτω από το πλατάνι του Ιπποκράτη. Τα τελευταία  χρόνια,η  Κως   έχει προσελκύσει  το ενδιαφέρον ξένων  και Ελλήνων  τουριστών. Σ’ αυτό συνέβαλε και η τουριστική  της υποδομή καθώς διαθέτει  ξενοδοχειακά συγκροτήματα όλων των κατηγοριών, ενοικιαζόμενα δωμάτια  και διαμερίσματα. Φημίζεται για  τη νυχτερινή της  ζωή και στα εστιατόρια της  μπορείτε να   δοκιμάσετε  γεύσεις   που συνδυάζουν  τη γαστρονομία με τη λιτότητα της παράδοσιακής κουζίνας.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενοικιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!