Προορισμοί
166 views 0 comments

Λίμνη Πλαστήρα

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Μία από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Ίσως πουθενά αλλού στην Ελλάδα, η παρέβαση του ανθρώπου στη φύση δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα. Πολλοί μιλούν για ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση και έχουν δίκιο, γιατί η Λίμνη Πλαστήρα αν και τεχνητή, είναι τέλεια εναρμονισμένη στο φυσικό περιβάλλον. Βρίσκεται δυτικά της Καρδίτσας και για να την προσεγγίσετε θα κάνετε μια εντυπωσική διαδρομή. Η Λίμνη Πλαστήρα ταιριάζει σε όλους. Στις οικογένειες, στους φυσιολάτρεις, σ΄αυτούς που αγαπούν τα εναλλακτικά σπορ. Γύρω από τη Λίμνη θα συναντήσετε γραφικά χωριά με υψηλών προδιαγραφών καταλύματα. Το Νεοχώρι με την πανοραμική θέα στη Λίμνη, τα Καλύβια Πεζούλας δίπλα στη Λίμνη, τη Νεραΐδα και την Καστανιά μέσα στα έλατα, την Μπελοκομύτη, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πάνω στις πλαγιές των Αγράφων, ενώ στο γύρο της Λίμνης, θα δείτε φυσικά τοπία κινηματογραφικών προδιαγραφών.

Ιστορία

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη Λίμνη Πλαστήρα, είναι ο πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, γενέτειρα του οποίου είναι ένα χωριό της Λίμνης, το Μορφοβούνι. Δυστυχώς η λίμνη κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, όταν ο οραματιστής της δεν ήταν πια στη ζωή. Εκεί που σήμερα είναι η λίμνη, υπήρχε στο παρελθόν ο ποταμός Ταυρωπός και το οροπέδιο της Νεβρόπολης, τόπος όπου ζούσαν πολλά ελάφια. Το 1935, ο Πλαστήρας πρότεινε τη δημιουργία λίμνης στην περιοχή, όταν επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, ύστερα από καταστροφικές πλημμύρες λόγω βροχοπτώσεων. Τότε βλέποντας το χώρο, είπε πως εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη. Η λίμνη θα έδινε λύση στο πρόβλημα άρδρευσης του θεσσαλικού κάμπου αλλά και ύδρευσης της Καρδίτσας. Παράλληλα, με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού θα γίνονταν παραγωγή ρεύματος. Τα γεγονότα όμως της νεότερης ελληνικής ιστορίας, Κατοχή από του Γερμανούς και Εμφύλιος, καθυστέρησαν το μεγαλεπίβολο αυτό έργο. Τα χρόνια μάλιστα της Κατοχής στην περιοχή αυτή, λειτούργησε ένα αεροδρόμιο «φάντασμα», το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που χρησιμοποιήθηκε από τους συμμάχους. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αναλάβει να καμουφλάρουν την ημέρα το διάδρομο προσγείωσης με δέντρα ενώ τη νύχτα τον άνοιγαν και άναβαν φωτιές, προκειμένου να τον δουν οι πιλότοι. Τη δεκαετία του ΄50, το όραμα του Πλαστήρα έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Γαλλική εταιρία, αναλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος και οι εργασίες του ολοκληρώνονται το 1959. Η λίμνη στην αρχή ονομάστηκε Λίμνη Ταυρωπού και αργότερα Λίμνη Πλαστήρα, για να τιμηθεί ο εμπνευστής της. Σήμερα, η Λίμνη Πλαστήρα, η υδάτινη αυτή έκταση των 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτός από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, με έλατα και βελανιδιές να φτάνουν ως τις όχθες της, είναι και τροφοδότης νερού του ηλεκτρικού εργαστασίου της ΔΕΗ.

Γεωγραφία

Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στο νομό Καρδίτσας και ανήκει στις τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που ενώνει τη δυτική Θεσσαλία με την Ήπειρο. Πριν τη δημιουργία της λίμνης,η περιοχή ήταν ένα οροπέδιο, το οροπέδιο της Νεβρόπολης, ύψους 800 μέτρων, τόπος όπου ζούσαν πολλά ελάφια. Το άλλο όνομα της λίμνης είναι Λίμνη Ταυρωπού, από τον Ταυρωπό ποταμό που έχει μήκος 78 χλμ, πηγάζει από τα θεσσαλικά Άγραφα και είναι ο τροφοδότης της τεχνητής λίμνης που δημιουργήθηκε ύστερα από την κατασκευή φράγματος. Γύρω από τη λίμνη, κοιτάζοντας κανείς βλέπει τις κορυφές των Αγράφων. Το πανέμορφο αυτό τοπίο της Λίμνης Πλαστήρα, βρίσκεται μόλις 25 χλμ δυτικά της πόλης της Καρδίτσας.

Αξίζει να δείτε

Η γνωριμία σας με τη Λίμνη Πλαστήρα, θα πρέπει να ξεκινήσει με το γύρο της λίμνης. Αφιερώστε ένα πρωινό για βόλτα στο φράγμα και στα γύρω από τη λίμνη χωριά. Το σίγουρο είναι ότι η λίμνη θα σας ανταμείψει. Για ν’ απολαύσετε τη θέα από ψηλά, σταματήστε στο Παρατηρητήριο, για να θαυμάσετε από τη μια τα φιορδ της λίμνης και από την άλλη τις κορυφές των Αγράφων. Αν θέλετε να γνωρίσετε μερικές από τις ξεχωριστές ομορφιές της, αξίζει ν΄ακολουθήσετε το δρόμο από την Μπελοκομύτη που σκαρφαλώνει στην πλαγιά και οδηγεί στην Παναγία την Πελεκητή, λαξευμένη σε βράχο με τους δίδυμους ναούς της, της Αναλήψεως και της Παναγίας. Από το σημείο αυτό, η θέα προς τη λίμνη είναι πανοραμική και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στους λαξευμένους βράχους, σχεδόν απόκοσμη. Στο Καταφύγι, δίπλα στο μεγάλο βράχο που δεσπόζει στο χωριό, βρίσκεται η Μονή Πέτρας, ένας εντυπωσιακός πετρόχτιστος ναός με τοιχογραφίες του 1625. Στο χωριό Ανθοχώρι, στο σημείο που βρίσκεται ο νερόμυλος και η νεροτριβή που είναι ακόμα σε χρήση,ξεκινά ένα κατάφυτο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη ρεματιά με τους καταρράκτες του Ανθοχωρίου. Η διαδρομή είναι βατή με 1,5 ώρα περίπου πηγαινέλα περπάτημα. Στο Νεοχώρι, σας περιμένει ένας Βοτανικός Κήπος, δέκα στρεμμάτων, κοντά στη λίμνη με σπάνια είδη φυτών και πουλιών. Στο χωριό αυτό της λίμνης, αξίζει ν’ επισκεφτείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα. Στην Καστανιά, ξεχωριστός είναι ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα. Το θρησκευτικό όμως κάστρο της Λίμνης είναι η Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Κορώνης, στην τοποθεσία Τσαρδάκι, μεταξύ των χωριών, Μεσενικόλα και Λαμπερό. Εδώ λειτούργησε κατά την Τουρκοκρατία κρυφό σχολείο, που η είσοδός του ήταν μάλιστα κάτω από ένα στασίδι! Στη μονή αυτή, φυλάσσεται ασημένια λειψανοθήκη με την κάρα του Αγίου Σεραφείμ, ενώ στον προαύλιο χώρο της μονής, υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος πτηνών.

Χρήσιμα

Δήμος Καρδίτσας : 2441071514
Τουριστική Αστυνομία : 2441021534
Αστυνομικό Τμήμα : 2441021502
Νοσοκομείο Καρδίτσας : 2441065555
ΚΤΕΛ Καρδίτσας : 2441021411
ΟΣΕ : 2441021402
TAXI : 2441023839
Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων : 2441070946

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Μία από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Ίσως πουθενά αλλού στην Ελλάδα,  η παρέβαση του ανθρώπου στη φύση δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα. Πολλοί μιλούν για ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση και έχουν δίκιο, γιατί η Λίμνη Πλαστήρα αν και  τεχνητή, είναι τέλεια εναρμονισμένη στο  φυσικό περιβάλλον. Βρίσκεται δυτικά της Καρδίτσας και για να την προσεγγίσετε θα κάνετε μια εντυπωσική διαδρομή. Η Λίμνη Πλαστήρα ταιριάζει σε όλους. Στις οικογένειες, στους φυσιολάτρεις, σ΄αυτούς που αγαπούν τα εναλλακτικά σπορ. Γύρω από τη Λίμνη θα συναντήσετε γραφικά χωριά με υψηλών προδιαγραφών καταλύματα. Το Νεοχώρι με την πανοραμική θέα στη Λίμνη, τα Καλύβια Πεζούλας δίπλα στη Λίμνη, τη  Νεραΐδα και την Καστανιά μέσα στα έλατα, την Μπελοκομύτη, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της  πάνω στις πλαγιές των Αγράφων, ενώ στο γύρο της Λίμνης, θα δείτε φυσικά τοπία  κινηματογραφικών προδιαγραφών.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια