Προορισμοί
354 views 0 comments

Σπέτσες

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Οι Σπέτσες διεκδικούν όχι μόνο τα Σαββατοκύριακά μας αλλά και τις διακοπές μας. Γραφικότητα, αρχοντιά, ιστορία, νυκτερινή ζωή, το μαγευτικό αυτό νησί τα έχει όλα και είναι δίπλα μας. Πρόκειται για ένα ιστορικό νησί όπου στην καθαρεύουσα λεγόταν «Σπέτσαι» και απέχει μόλις 50 μίλια από τον Πειραιά. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο. Οι Σπέτσες είναι ένα αρκετά μικρό νησί και μπορείτε να το γυρίσετε με ποδήλατο σε 4-5 ώρες ενώ αυτοκίνητα υπάρχουν λίγα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη πράγμα που σας εξασφαλίζει την απόλυτη ηρεμία.

Ιστορία

Οι Σπέτσες είχαν κατοικηθεί από την 3η χιλιετία π.Χ., και οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει το σημαντικό παρελθόν του νησιού. Λόγω των πολλών πεύκων, στην αρχαία Ελλάδα λεγόταν «Πυτιούσα» ενώ οι νησιώτες είχαν ειδίκευση στην κατασκευή και επισκευή πλοίων, λόγω του ότι οι Σπέτσες ήταν βασικό ναυπηγείο για τα αρχαία πλοία που έρχονταν εδώ για επισκευές και νέο υλικό.
Οι Μακεδόνες κατέλαβαν το νησί όπως και σχεδόν όλη την Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.χ., και μετά από αυτούς ακολούθησαν οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί. Στις αρχές του 13ου αιώνα μΧ., οι Ενετοί κατέλαβαν το Αιγαίο, και ακλούθησε η Τουρκική εισβολή το 1490. Ποιος δεν γνωρίζει την ηρωίδα της Επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που ζούσε εδώ και «μονομάχησε» για την ανεξαρτησία του έθνους. Η γιορτή της Άρματας στις Σπέτσες γίνεται για τον εορτασμό της ναυμαχίας έξω από το λιμάνι, όπου οι Τούρκοι ηττήθηκαν στις 8 Σεπτέμβρη 1822.

Γεωγραφία

Οι Σπέτσες έχουν σχήμα ωοειδές, περίμετρο ακτογραμμής 11 μιλίων, έκταση 22,5 τ.χλμ. με μέγιστο μήκος 4 μίλια και μέγιστο πλάτος 2,5 μίλια. Το έδαφος των Σπετσών είναι κυρίως πευκόφυτο, ενώ μεγάλο μέρος του είναι καλλιεργήσιμο. Κύρια προϊόντα που παράγονται είναι ελιές, λάδι, δημητριακά, σταφύλια, αμύγδαλα, σύκα και λίγα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το κλίμα είναι δροσερό και υγιεινό και προσφέρεται ως τόπος παραθερισμού.

Αξίζει να δείτε

Οι Σπέτσες είναι από μόνες τους ένα μεγάλο αξιοθέατο. Τα υπέροχα αρχοντικά, τα υπαίθρια γλυπτά, τα μουσεία, όλα αυτά που θα βρείτε στις Σπέτσες, προσφέρουν στον επισκέπτη, γνώση και αισθητική απόλαυση. Στις Σπέτσες υπάρχει ένας από τους παλιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Ο Φάρος βρίσκεται στην δεξιότερη άκρη στο παλιό λιμάνι των Σπετσών και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1837. Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο ενώ είχε μέχρι και έξι φαροφύλακες οι οποίοι φρόντιζαν για την τροφοδοσία και το κούρδισμα του μηχανισμού. Από το 1986 λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Το ύψος του φάρου είναι πάνω από 11 μέτρα και δίνει μια αναλαμπή κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Αν επισκεφθείτε τις Σπέτσες μην ξεχάσετε να δείτε από κοντά το σπίτι της Μπουμπουλίνας , ένα ιδιωτικό μουσείο σήμερα το οποίο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Σημαντικό και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου όπου εκεί οι ηγέτες των Σπετσών πήραν τον όρκο της ελευθερίας, όταν ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ήταν έτοιμος να ξεσπάσει το 1821.

Χρήσιμα

Λιμεναρχείο Σπετσών: 22980 72245
Τουριστική Αστυνομία Σπετσών: 22980 73100
Ιατρείο Σπετσών: 22980 72472
Στις Σπέτσες απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Εξυπηρετηθείτε με τις γραφικότατες άμαξες, τα θαλάσσια taxi, τα ποδήλατα ή τα μηχανάκια.

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Οι Σπέτσες διεκδικούν όχι μόνο τα Σαββατοκύριακά μας αλλά και τις διακοπές  μας. Γραφικότητα, αρχοντιά, ιστορία, νυκτερινή ζωή, το μαγευτικό αυτό νησί τα έχει όλα και είναι δίπλα μας. Πρόκειται για ένα ιστορικό νησί όπου στην καθαρεύουσα  λεγόταν «Σπέτσαι» και απέχει μόλις  50 μίλια από τον Πειραιά. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο. Οι Σπέτσες είναι ένα αρκετά μικρό νησί και μπορείτε να το γυρίσετε με ποδήλατο σε 4-5 ώρες ενώ αυτοκίνητα υπάρχουν λίγα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη πράγμα που σας εξασφαλίζει την απόλυτη ηρεμία.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενοικιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!