Προορισμοί
177 views 0 comments

Νάξος

Details
 
Διαμερίσματα
Γενικά

Το ταξίδι στη Νάξο, το μεγαλύτερο απ’ τα Κυκλαδονήσια, είναι μια πραγματική πρόκληση για τον επισκέπτη. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μαρτυρούν την πορεία στο χρόνο και προκαλούν το ενδιαφέρον. Ως προορισμός, η Νάξος καλύπτει όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, δωμάτια και διαμερίσματα για διαμονή, ταβέρνες και εστιατόρια για φαγητό, αξιοθέατα, παραλίες.
Στη Νάξο το πιο διαδεδομένο θαλάσσιο σπορ είναι το windsurf που έχει σαν σύμμαχό του το μελτέμι, τον ευεργετικό άνεμο που πνέει το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της μέρας με μέση ένταση τα 5 beaufort.
Στη Νάξο μπορεί κανείς να βρει παραλίες για κάθε επίπεδο (αρχάριοι, προχωρημένοι, δεξιοτέχνες) καθώς και για κάθε κατηγορία (slalom/speed, wave, freestyle, free-ride).
Οι παραλίες του Αμίτη, Άη Γιώργη (για βόρειους ανέμους - μελτέμι) και της Αγιασού (για νότιους ανέμους) προσφέρονται για wave.
Στη λιμνοθάλασσα (lagoon) του Άη Γιώργη δημιουργούνται οι πλέον ιδανικές συνθήκες για speed/slalom καθώς και της όλο και πιο δημοφιλούς κατηγορία του windsurf, το freestyle (με πολλούς αναβάτες από Ελλάδα και εξωτερικό να την επιλέγουν σαν μέρος για την προετοιμασία τους).
Επίσης η λαγκούνα, με τα ήσυχα και ρηχά νερά της, είναι ένα από τα φιλικότερα μέρη στην Ελλάδα για να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στον κόσμο του windsurf.
Στις παραλίες του Άη Γιώργη, της Πλάκας και της Μικρής Βίγλας λειτουργούν οργανωμένα αθλητικά κέντρα με σύγχρονο εξοπλισμό για εκείνους που θέλουν να μάθουν τα μυστικά του σπορ καθώς να και να βρουν ότι χρειαστούν.
Σημείωση: Kite surfing απαγορεύεται στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και στη Λαγκούνα (λιμνοθάλασσα) του Αγιου Γεωργίου λόγω της κοντινής απόστασης του αεροδρομίου από την παραλία.
Η Mικρή Βίγλα είναι διεθνής τόπος συνάντησης για τους λάτρεις του windsurf καθώς και του kitesurf -ενός παρεμφερούς και όλο και πιο δημοφιλούς σπορ (λειτουργούν εκεί σχολές για την εκμάθησή του).
Για εκείνους που αγαπούν το θαλάσσιο σκι, wakeboard και τα παιχνίδια με banana και tubes, οι οργανωμένες παραλίες του Άη Γιώργη και της Πλάκας διαθέτουν εξοπλισμό προς ενοικίαση για να απολαύσετε την βόλτα σας και να γεμίσετε αδρεναλίνη.
Νάξος, λόγω του μεγάλου μεγέθους της και της πλούσιας φύσης της, που παρέχει μεγάλες εναλλαγές τοπίων, από παραθαλάσσια μέχρι ορεινά, προσφέρεται τόσο για ορεινή ποδηλασία όσο και για ποδηλασία δρόμου.
Για την ποδηλασία δρόμου υπάρχουν ιδανικές διαδρομές, ενώ το φυσικό ανάγλυφο του νησιού και το μοναδικό περιβάλλον προσφέρουν συναρπαστικές διαδρομές σε μονοπάτια, επαρχιακούς δρόμους, αλλά και σε ειδικά σχεδιασμένες ποδηλατικές διαδρομές, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Στην ενότητα αυτή παραθέτουμε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ποδηλάτες. Ωστόσο, μπορείτε και εσείς να ανακαλύψετε δεκάδες άλλες διαδρομές στο νησί.

Ιστορία

O Δίας λέγεται ότι γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του. Επίσης -σύμφωνα με τη μυθολογία- στη Νάξο εγκατέλειψε ο Θησέα την Αριάδνη, η οποία τον είχε βοηθήσει προηγουμένως να σκοτώσει το Μινώταυρο στην Κρήτη με τον όρο να την πάρει μαζί του. Η Νάξος φέρεται να πήρε το όνομά της από τον "Νάξο", το θρυλικό ηγεμόνα των πρώτων αποίκων στη νήσο που ήταν Κάρες. Άλλοι ιστορικοί ερευνητές και φιλόλογοι θεωρούν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "νάξαι", που σημαίνει "θύσαι", που εκλήφθηκε έτσι από τις πλούσιες θυσίες που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών.

Σημαντικές προσωπικότητες της Ιστορίας που έχουν ζήσει ή έχουν γεννηθεί στην Νάξο
Ιάκωβος Καμπανέλλης
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης
Νικηφόρος Μανδηλαράς
Μανώλης Γλέζος

Γεωγραφία

Η έκταση της Νάξου είναι 435 τ.χιλ. και το μήκος των ακτών της 91 χλμ. Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και ένας ορεινός όγκος από Βορά προς Νότο διασχίζει το νησί. Στην ραχοκοκαλιά του νησιού δεσπόζουν τα βουνά Ζας (1004 μ.) και Φανάρι (908 μ.) που είναι τα υψηλότερα των Κυκλάδων. Το τοπίο του νησιού έχει πολλές εναλλαγές. Πεδιάδες διαδέχονται άγονες περιοχές, μαρμάρινα βουνά καταλήγουν σε βαθύσκιωτες ρεματιές, περιοχές με βλάστηση φιλοξενούν κάτασπρα χωριά, αμμώδης παραλίες συναντούν την θάλασσα. Στο νησί από άκρη σε άκρη υπάρχουν πανέμορφες και πεντακάθαρες ακτές. Η γόνιμη γη της παράγει εσπεριδοειδή, ελιές, φρούτα, λαχανικά, τις ονομαστές πατάτες Νάξου και το καταπληκτικό κρασί. Ιδιαίτερα ανεπτυγμένες είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, γάλα, τυριά και θυμαρίσιο μέλι. Από γεωλογική άποψη το υπέδαφος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον εξαιτίας της παρουσίας της σμύριδας του μαρμάρου και του γρανίτη τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα προϊόντα.

Αξίζει να δείτε

Η ανθρώπινη παρουσία στην Νάξο καταγράφεται σταθερά εδώ και χιλιάδες χρόνια, χαρίζοντας στο νησί ένα πλούσιο πολιτιστικό ψηφιδωτό από διάφορες εποχές και με ποικίλες επιρροές. Χάρη στη γεωγραφική της θέση, η Νάξος υπήρξε κέντρο επικοινωνίας και συνδιαλλαγής ανάμεσα στους κατοίκους των γειτονικών νησιών, αλλά και μεταξύ διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων.

Η Νάξος άνθησε κατά τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ανάμεσα στο 3000-2000 π.Χ., χάρη στο εμπόριο και την ναυτιλία, αλλά και χάρη στον ορυκτό της πλούτο, μάρμαρο και σμύριδα.

Η ιστορική όμως διαδρομή της Νάξου δεν σταμάτησε στην αρχαιότητα, καθώς έγινε πολλές φορές το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, οι οποίοι στο πέρασμά τους επηρέασαν με το δικό τους τρόπο τον πολιτισμό της, αποτέλεσμα σήμερα η Νάξος, με την πληθώρα των αρχαιολογικών, ιστορικών και πολιτιστικών της μνημείων, να αποτελεί σημείο αναφοράς της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

1 Το Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας στο Γύρουλα Σαγκρίου
2 Η Πορτάρα και ο Ναός του Απόλλωνα
3 Αρχαιολογικός Χώρος Γρόττας
4 Νεκρόπολη Γεωμετρικής Εποχής
5 Μυκηναϊκός Τάφος Χωστής
6 Το Αρχαίο Λατομείο του Απόλλωνα
7 Κούρος Απόλλωνα

Χρήσιμα

Πώς να φτάσετε...
Αεροπορικώς από την Αθήνα.
Τηλ. Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος": (+30) 210 3530000
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά.
Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: (+30) 210 4226000-4, 210 4511310-17
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Λαυρίου.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Τηλ. Λιμεναρχείου Λαυρίου: (+30) 22920 25249
Αεροδρόμιο (Νάξος): (+30) 22850 23969
Λιμεναρχείο (Νάξος): (+30) 22850 22300
Αστυνομία (Νάξος): (+30) 22850 23280
Κέντρο υγείας (Νάξος): (+30) 22850 23333
ΚΤΕΛ (Νάξος): (+30) 22850 22291

Editor Rating
 
Δραστηριότητες

 
Αξιοθέατα

 
Πρόσβαση

 
Παραλίες

Total Score


 

Το ταξίδι στη Νάξο, το μεγαλύτερο απ’ τα Κυκλαδονήσια, είναι μια πραγματική πρόκληση για τον επισκέπτη. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μαρτυρούν την πορεία στο χρόνο και προκαλούν το ενδιαφέρον. Ως προορισμός, η Νάξος καλύπτει όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, δωμάτια και διαμερίσματα για διαμονή, ταβέρνες και εστιατόρια για φαγητό, αξιοθέατα, παραλίες.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενοικιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!