Διακοπές
178 views 0 comments

Παλαμίδι, το στολίδι του Ναυπλίου

 

Την γοητεία και τη γραφικότητα του Ναυπλίου συμπληρώνουν δύο επιβλητικά φρούρια που στέκουν πάνω από τις στέγες των σπιτιών της παλιάς πόλης, το Παλαμήδι και το Ιτς Καλέ. Όσοι από εσάς ανήκετε στους τολμηρούς επιχειρήστε να ανεβείτε στο Παλαμήδι από τα 999 σκαλοπάτια. Κατά την ανάβασή σας, σταθείτε για λίγες ανάσες στα πλατύσκαλα που υπάρχουν κατά διαστήματα και απολαύστε τη μαγική θέα. Όσο ψηλότερα ανεβαίνετε τόσο πιο πλουσιοπάροχα θα σας ανταμείψει η ομορφιά του τοπίου. Βέβαια, υπάρχει και η εναλλακτική λύση, από έναν μακρύτερο μεν δρόμο που όμως θα φτάσετε με το αυτοκίνητό σας.

Tο κυρίως φρούριο του Παλαμηδίου είναι ενετικό και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχουν τα κατάλοιπα τριών μικρότερων, που αξίζουν μια εξερεύνηση. Το Ιτς Καλέ, σημαίνει εσωτερικό κάστρο, και εκεί βρισκόταν η πρώτη ακρόπολη του Ναυπλίου. Κατά την περιήγησή σας θα διαπιστώσετε ότι ελάχιστα είναι τα σωζόμενα μέρη των διαφόρων κάστρων που χτίστηκαν στο σημείο εκείνο ανά τους αιώνες. Αξίζει ωστόσο να κάνετε έναν περίπατο στο μέρος αυτό. Μια ακόμη πολύ ευχάριστη βόλτα είναι εκείνη γύρω από το ακρωτήρι του Ιτς Καλέ, την Ακροναυπλία. Είτε βρίσκεστε στα κάστρα και ατενίζετε την πόλη του Ναυπλίου και τη θάλασσα από ψηλά, είτε περπατάτε στην παραλία της πόλης, την ματιά και την προσοχή σας θα κλέψει ένα πολυγωνικό κάστρο πάνω σε ένα νησάκι. Είναι το γνωστό Μπούρτζι, χτισμένο τον 15ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας. Με τα χρόνια το φρούριο είχε διάφορες χρήσεις, χρησιμοποιήθηκε ως οικία του δήμιου της πόλης αλλά και ως πολυτελές ξενοδοχείο. Σήμερα, φιλοξενεί ορισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η μακραίωνη ιστορία του Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται καλά φυλαγμένη στα μουσεία της πόλης. Αξίζει να διαθέσετε λίγο χρόνο να τα επισκεφθείτε. Στην κεντρική πλατεία Συντάγματος, σε ένα κομψότατο ενετικό κτίριο στεγάζεται το Αρχαιολογικό μουσείο. Εκθέματα από τους μυκηναϊκούς χρόνους αλλά και από την περιοχή της Τίρυνθας αποτελούν την πλούσια συλλογή του. Ένα από τα αρτιότερα μουσεία της Ελλάδας είναι το Λαογραφικό μουσείο. Διαθέτει μια εκτεταμένη συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών από την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας αλλά και μια πλούσια συλλογή οικιακών και γεωργικών αντικειμένων, χρήσιμων για την πληροφόρηση μας για την καθημερινή ζωή του τόπου.Τέλος, στο Πολεμικό μουσείο θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό αρχείο σχετικά με τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα, πλούσια συλλογή έργων τέχνης και χειροτεχνίας και βεβαίως αυθεντικό πολεμικό εξοπλισμό από τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία.

Προσφορές διακοπών σε απίστευτες τιμές Αεροπορικά εισιτήρια Ενικοιάσεις αυτοκινήτων από 17 ευρώ!